Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Общинският Евроцентър с недостатъчно проекти
  Категория: Коментари     18:10 - 28/September/2007

Откритият преди три години и половина Европейски информационен център е на последно място по усвояване на еврофондове, сред останалите областни градове в България - заяви за електоронното издание „ Кубер Прес”, члена на проектния екип на инж.Кирил Алексов, г-н Антон Сотиров. По инциатива на предизборния щаб на коалицията, Сотиров дава безплатни консултации по еврофондовете и реализацията на проекти.
Досега съм дал информация относно проектни програми на двама кметове, три училища, едно централно читалище в Кюстенидл и ученици. Хората най –често се интересуват от бюджета, поради специфичните отделни пера, с които трябва да се съобразява този който изготвя проекта, поясни Антон Сотиров. Седемте човека назначени да разработват проекти в Общинския евроцентър, трябва да реализират средно по два проекта месечно. Според него служителите не оправдават високите си заплати.
Както е известно от седем проекта в един, водеща е Общината, в останалите се явава като партньори -поясни Сотиров. Ако Евроцентъра беше усвоил начина на разработка на проекти, щяха да влизат много допълнителни средства. Досега малкото на брой проекти финансирани главно с кръгове и приближени на общинарите, не са довели до голям и видим ефект.Ако аз бях кмет или работодател на ангажираните да разработват проекти, щях да ги накарам да направят по един проект в случай, че не се справят следва назначаване на нови хора - допълни Антон Сотиров. Ходил съм за консултации в Европейския център, но съм срещал само неразбиране и неясни отговори. Без да имам претенциите за човек който разбира повече от всички как се правят проекти ще кажа, че в Кюстендил няма хора които да работят по проекти, особено тези които са на английски. В ПМГ/природомотематическата гимназия/ където работя се справяме без проблеми с проектите. За една година имаме 11 проекта, като само един от тях е бил отхвърлен. Училището очаква финансиране по още пет проекта. Парите които идват от спечелените проекти са 70% от общия бюджет на гимназията. Сотиров одобрява проектите за България по образователната програма ЕЛС, която цели уеднаквяване на обучителния процес. Няколко са предстоящите посещения на учители и ученици зад граница, по проекти. През следващия месец е придвидено посещение в Португалия, след това семед дни в Италия и посещение в Страсбург в Европарламента.

Лидия Велинова

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама