Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Губернатор и министър стартират изложба за азбуката
  Категория: Коментари     13:37 - 19/May/2010

На 20.05.2010 година /Четвъртък/ от 17:30 часа в къща –музей „Димитър Пешев”, Министър Божидар Димитров ще открие фотоизложба „Старобългарската азбука и държавата на духа” , на събитието ще присъства Областния управител Любомир Анчев., съобщи за ”Кубер прес” Милена Сивкова пресаташе на областна администрация Кюстендил.
«Старобългарската азбука и държавата на духа» е пътуваща изложба, съвместен проект на Фондация Българска памет и Националния исторически музей, с послание и пожелание към младите хора да познават и съхраняват историята на езика приютил нашата идентичност по превратния път на историята. Изложбата проследява приноса на старобългарската азбука и книжовност в изграждането на европейската християнска цивилизация, като поставя акцент върху културното наследство, оставено от средновековната българска държава на целия православен славянски свят.
Експозицията от 15 цветни пана разказва историята на Светите равноапостоли Кирил и Методий, създатели на новата писменост като разкрива и интересни факти около съхранението на тяхното свято дело след пристигането на учениците им на българска земя. Специалено внимание е отделено на ролята на българската държавност за широкомащабното развитие на книжовническа дейност в лицето на княз Борис I –Михаил Покръстител, цар Симеон Велики, цар Петър I Български. Съвременният европейски културен контекст задава нова перспектива и осбено актуално звучене на делото на св.св. Кирил и Методий, признати за духовни учители на целия хрстиянски свят и канонизирани от папа Йоан Павел II като “покровители на Европа”в самия край на XX в.
Организатори на фотоизложбата са: Фондация «Българска Памет» и Регионален исторически музей «Акад. Й. Иванов» Кюстендил.

Кубер прес

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама