Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Международния фолклорен конкурс „Пауталия“ със заявка за участие-над 3000 изпълнители
  Категория: Общество     10:26 - 6/July/2024

Втория ден на „Пауталия 2024” -стартира втория ден на конкурсната програма на Международния фолклорен конкурс „Пауталия“. И тази година музикалният форум се провежда на две сцени:

В Кюстендил откриха осемнадесетия  Международния фолклорен конкурс „Пауталия“  с атрактивно дефиле на участниците,официално начало на музикалния форум даде председателя на Общински съвет –Кюстендил,Димитър  Велинов, предаде репортер на „Кубер прес”.

"Изключително щастлив съм, че на мен се пада честта да открия тазгодишния Международен фестивал "Пауталия“. Благодаря на всички вас, които сте тук. Благодаря на журито, което ще оцени най-добрите, както и на  всички вие които се занимавате с нашето минало, с нашето настояще и с нашето бъдеще-на фолклора на българите. Желая на всички успех, от името на Община Кюстендил, Общински съвет Кюстендил,целия Кюстендил и светло бъдеще!“, каза в приветствието си председателят на Общинския съвет Димитър Велинов.

Ръководството на Община Кюстендил и на НЧ”Братство-1869” винаги са уважавали народните традиции, създаването на това мащабното събитие цели да де се развие и обогати с нови вдъхновени творби съкровищницата на българската култура, защото по културата на един народ се съди не само по това, какво е наследил от своите предци, но и как опазва своето културно наследство, как умее да го използва и подчинява на своя вкус и разбирания в съвременния живот. Хората от кюстендилския край имат своето  заслужено основание  да ес гордеят с автентични и специфични песни и танци.

Конкурса е включен в културния календар  на МК и в програмата за подпомагане  на деца с изявени дарби.Целева   финансова  подкрепа  и едногодишни стипендии  ще получат изпълнители в категории  по  народно  пеене, акордеон, тамбура и кларинет във Втора  и Трета  възрастова група.

Фолклорният фестивал "Пауталия“ е сериозен  авторитет и признание   от МК като едно  от  най-големите  фолклорни  събития в стратаза2024 .Музикалното събитие се проведа под патронажа на кмета Атанасов.

Фестивалът  с конкурсен характер е посветен на 155-годишнина от учредяването на читалище "Братство“ на 1юли 1869година  и е в памет на народните певци от Кюстендил Олга Борисова и Благовест Порожанов.
 

Официалните гости на откриването бяха областният управител на Кюстендил  Александър Пандурски, председателят на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов и Емануела Дюлгерска, началник на отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил, общински съветници. 

Втория ден на „Пауталия 2024” -стартира втория ден на конкурсната програма на Международния фолклорен конкурс „Пауталия“. И тази година музикалният форум се провежда на две сцени:

От 10:00 ч. в  читалище „Пробуда 1961“ ще се проведе конкурсът за  индивидуални изпълнители по тамбура и кларинет във втора и трета възрастови групи, които ще се борят за целева финансова подкрепа и стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерство на културата.

На сцена „Олга Борисова“ /пл. „Велбъжд“/ от 10:00 до 19:00 ч. ще се изявяват останалите участници в различните групи и раздели.

В 19:00 ч. програмата ще продължи в залата на читалище „Братство 1869“  с концерт на Вокален ансамбъл "Езерец", Пирински танцов ансамбъл "Вихрен" и със специалното участие на народната певица Илияна Георгиева.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber  press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама