Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Откриха детския отдел към библиотеката на НЧ "Светлина 1913" в Раждавица
  Категория: Общество     16:28 - 5/July/2024

„Успехът на новия детски отдел към отдел към библиотеката на Народно читалище "Светлина 1913" в село Раждавица е гарантиран, защото е напрaвен от и за любов”,каза  кмета Атанасов.  Откриха детския отдел към библиотеката на НЧ "Светлина 1913" в Раждавица.

 

Официално беше открит детския отдел към библиотеката на Народно читалище "Светлина 1913" в село Раждавица, инициативата за създаването на този отдел е на Любов Миронова,тя се реализира благодарение на дарения на средства и книги от нейни ученици и дарители,помещението, което до скоро е било използвано като кабинет, е напълно обновено,предаде репортер на „Кубер прес”. Библиотеката вече разполага с хиляди подбрани и съвременни заглавия, подходящи за деца от 4 до 12-годишна възраст.

На откриването присъства кмета на Община Кюстендил, Огнян Атанасов който с приветствено слово поздрави инициаторите,организаторите и жителите на Раждавица:

„Честито на село Раждавица за новата  придобивка!Придобивка която е изключително  важна,защото това ще бъде мястото където  децата ще могат да отварят прозорецът към света-кигите.Тук ще  бъде  мястото където  ще могат да се запознават с  всички нови заглавия,класически книжки.Радостно е –че това се случва в малко населено място каквото е Раждавица,това е признак-че селото е живо,хубавото е –че инициативата  е  на местните,  сигурен съм-че те ще успеят”.

Кмета Атанасов подари на инициаторът да има детски отдел Любов Маринова репродукция картина на Майстора, която да напомнят на децата които посещават детския отдел –че в Шишковци е творил Майстора.

„Успехът на новия детски отдел към отдел към библиотеката на Народно читалище "Светлина 1913" в село Раждавица е гарантиран, защото е напрaвен от и за любов”,каза още  кмета Атанасов.

В изявление пред медии инициаторката за създаването на този отдел е на Любов Миронова каза:

„Откриването на детски отдели  е много важно да се случва в селските райони,за  да  могат  отново  да  се събудят  духовните  центрове,да се завърнат младите семейства ида продължат живота си .За тяхното завръщане, трябва да се създадат условия –затова  първо създаваме условията и след това  се случват събитията.Едно от условията е създаването в Раждавица на детския отдел за който мои ученици  са изпратили нови книги с подбрани заглавия, класическа литература.Обновено е изцяло читалищно помещение снови мебели за да е уютно на децата.В Раждавица не живеят много деца през цялата година, но идват в събота  неделя  и през  лятото.”

 По думите й вече е изпуснато едно поколение  читатели, нужно е наваксване и децата да бъдат възпитани  към любов и отношение  към книгата.Децата да имат възможност да ползват и работят с книгата ,умения  да разбират съдържанието.

Според  инициаторката за създаването на този отдел е на Любов Миронова,Детския отдел създава  една добра  основа да може да се работи с децата от областта, от общината и с гости. Библиотеката има и нов библиотекар – Драгина Иванова

Целта е и да се помага на родителите да подбират  качествена  литература и заглавия които биха били интересни за съответната  възраст.

Пред гостите инициаторката за създаването на този отдел е на Любов Миронова  обяви: "Вярваме, че децата са бъдещето на нашата нация. За да бъде едно общество силно, трябва да се раждат и възпитават деца, които да стават по-добродетелни и по-полезни от предишното поколение.

На откриването присъства директорката на Регионалната библиотека в Кюстендил София Пейчева,според която –за първи път :се случва от много години насам в рамките на читалищна библиотека респективно Раждавица да бъде обособено такава библиотека.

"Да е организирано и направено по предназначение, да служи на детската читателска аудитория и то с целенасочено подбран фонд, който да има за цел да подпомага личностното развитие, да осмисля свободното време на децата“,каза още тя.

След като Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак отправи молитва към Бога,каза: "Това е едно място, което ще събира най-малките, за да се просвещават добре и да трупат нови знания. Нека Бог да дава здраве, да дава мир, да дава благоденствие на всички“, пожела епископ Исаак. На библиотеката и на присъстващите бяха дадени "Евангелие в преразказ“ и "Детски молитвеник“ "Нека не само с тези книжки децата да крепнат във вярата, но и да бъдат водени в храма, където и да се потапят в духовната атмосфера“.

Инициативата се осъществява със съдействието на Община Кюстендил и Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ - град Кюстендил.“

Събитието беше уважено от: кмета на Община Кюстендил Огнян Атанасов, председателят на Общински съвет Димитър Велинов, зам.- кметът инж. Росица Плачкова, областният управител Александър Пандурски, Негово Преосвещенство Велбъждски епископ Исаак – втори викарий на Софийския митрополит, директорът на Регионална библиотека “Емануил Попдимитров“ София Пейчева, общинският съветник Валентин Рашев, кметът на  Раждавица Стоян Ръждавички.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber  press

>

>

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама