Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Фармацевти в Кюстендил с протест пред здравната каса заради опасност от фалити на аптеки
  Категория: Новини     13:30 - 4/July/2024

Част от фармацевтите подадоха предизвестия в РЗОК Кюстендил  за прекратяване на индивидуалните, трудови, договори.Причината е –че изплащайки дейността на аптеките те няма да имат ресурс да работят с РЗОК.

Фармацевти в Кюстендил се събраха пред РЗОК  на протест, тяхното недоволство е заради предложения за промени в заплащането им от Националната здравноосигурителна каса,респективно в Наредба -4 за отменение и допълнение на предишната, предаде репортер на „Кубер прес”.

Румяна Златанова председател на Регионалната фармацевтична колегия пред ”Кубер прес”,мотивира поводът за протеста –на база исканите промени продиктувани от изчерпан бюджет.

„Промените са обединени по начин, по който преписването и отпускането на лекарства да стана така,че пациентите да получават лекарствената терапия в едно предписание. За да изпълним това предписание имаме такса за обработка на рецепта която е в размерна 4,16лв.Към момента може да се изписват до  три лекарства  в рецепта,един пациент може да има 5 рецепти, те могат да са на сума хикс –която трябва да отделим за да осигурим лекарствената терапия.Промените предвиждат всички лекарство от петте рецепти да са събрани в една-това ще затрудни собствениците на аптеките-защото касата не отговаря на извършената адекватна дейност.Аптечните програми са свързани с няколко системи –утежняващи работата,изискват се годишни или месечни такси.”обясни Румяна Златанова председател на Регионалната фармацевтична колегия.

По думите й фармацевтите са притеснени и от предвиденото намаление на срокове за изпълнението на рецептите.Сега пациентите  могат да изпълняват рецептите до15 дни след дата на получаване, новия срок е до три дни.Ако една аптека няма в наличност всички лекарства пациента трябва да отиде в друга аптека.

Според Румяна Златанова председател на Регионалната фармацевтична колегия,в момента има дефицит на много лекарства-поръчката им става по спешни канали.Трите дни не са достатъчни за доставката на лекарствата.Много от пациентите са възрастни хора, трудно подвижни, живеещи в отдалечени места с ограничен транспорт-което ще ги затрудни при снабдяването им с медикаменти.Лекарите нямат право на повторно изписване на  една и съща рецепта.

„Искаме промените да бъдат отложени,да има някакъв отпуснат срок, да бъдат коментирани и обсъдени с представители на фармацевтичния съюз, здравната каса, лекарския съюз и Информационно обслужване.Винаги сме били за оптимизация  на процеса, винаги сме искали да работим по-спокойно и бързо и лекарите да  не  се превръщат в администратори.Не сме против част от текстовете на Наредбата –но такова  еднолично налагане и провокирано от липса на бюджет –за нас не е правилно.”обясни още Румяна Златанова председател на Регионалната фармацевтична колегия.

Част от фармацевтите подадоха предизвестия в РЗОК Кюстендил  за прекратяване на индивидуалните, трудови, договори.Причината е –че изплащайки дейността на аптеките те няма да имат ресурс да работят с РЗОК.

Аптеките са търговски дружество-каза още Яна Златанова председател на Регионалната фармацевтична колегия-и трябва от нещо да се издържат,когато те работят с РЗОК –трябва да им се обезпечи дейността.

„Не е редно без да бъдат събрани заинтересованите страни,да бъдат в сила предвидените промени.Нека промените бъдат предложени след два месеца ,но Наредбата да е удобна и за преписващите, за отпускащите и получаващите рецептите.Протестът ще продължи докато Наредбата не мине в режим на обсъждане”, обобщи Румяна  Златанова председател на Регионалната фармацевтична колегия.

Протестиращите носеха плакати с надпис:

„Протест срещу реалния риск,пациентите да останат без лекарства поради фалити на аптеки”.

 

 

 

 

 

Kuber  press

>

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама