Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
  Категория: Общество     16:49 - 2/July/2024

Дълги слънчеви дни, звездни летни нощи и лятно настроение носи със себе си месец юни, а в Кюстендил изпратихме този очарователен месец с дъх на череши и щастие - защото последните три юнски дни бяха отредени на ежегодния „Празник на черешата“! ,-информира социалната страница на Община Кюстендил,  предаде  репортер  на  „Кубер прес”.
За пръв път тази година поставихме началото на празничните дни, посветени на овощното богатство на региона ни, като закарахме празника до домовете дори в най-отдалечените села. Кампанията на Община Кюстендил “Празник на черешата за всички” достигна до десетки семейства, при които отидохме с кюстендилски череши, местно производство сокове и домашни печива – и с които си поговорихме, посмяхме се, поплакахме!
Тазгодишното издание на празника ни даде възможността да се докоснем до художествено изложение на череши и черешови произведения, алея на занаятите, детски работилници, състезателни игри, творчески ателиета, концерти под открито небе и още много, а празникът обхвана производителните, вкусовите и артистичните качества на кюстендилската #череша - която безспорно бе акцентът на празника!
С вкусен йогурт сладолед, приготвен с течен азот и череши посрещнахме за "Добре дошли" гостите на „Празник на черешата“, а галактическата Нитро лаборатория на Шеф Ради Стамболов охлади горещия петъчен ден.
Гостите на празника ни имаха възможността да се насладят на художественото #изложение, в което и тази година 29 читалища с любов и старание представяха своите артистични черешови произведения, които стоят в основата на неповторимия облик на празника.
Централната градска част беше по-пъстра от всякога, защото всяко кътче от нея бе изпълнено с черешова наслада, тъй като именно там бе поместено търговското изложение, в което участие взеха над 250 щанда на #производители, търговци, занаятчии и творци от региона и страната.
Институт по земеделие – Кюстендил, съорганизатор на събитието всяка година, подреди изложба от 85 черешови сорта и хибрида, като ас. д-р А. Стоева представи 10 от перспективните за страната и региона.
Несъмнено Cherry Chill Zone се превърна в любимото място за отдих на кюстендилци и гости на града, където деца и възрастни се насладиха на спокойствието и природата в уюта на хамака си и с чаша прохладна черешова лимонада, осигурена от Общинско предприятие „Ученическо хранене“. Сръчните ръце на служителите на предприятието приготвиха над 4500 студени лимонади с череши, дарени от Институт по земеделие Кюстендил, които очароваха със своя вкус посетителите на Cherry Chill Zonе.
Зоната за отдих бе обзета от неизменния #творчески дух, който винаги е носил и продължава да носи Кюстендил, благодарение на художествения пърформанс с децата на града и художникът Евгени Серафимов. Те украсиха парка пред Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ със 100 красиви череши и донесоха безброй усмивки на малчуганите, които посетиха празника ни!
Сгушена в едно от най-живописните места в сърцето на Кюстендил бе и Алеята на занаятите „Живите места в Кюстендилско“, която успя да събере едни от най-любопитните и креативни #творци от региона. Сръчните ръце на майсторите предложиха на гостите на празника своите чисти природни и артистични продукти и демонстрираха съвременни и традиционни техники и занаяти.
По време на „Празник на черешата“ 2024 се насладихме на концерти под открито небе, благодарение на магичните изпълнения на най-популярния изпълнител на българската музикална сцена –МИРО, една от най-популярните български групи – Акага, очарователната Дивна, златните гласове на Елица Тодорова, Лилия Семкова, Кристиян Янкулов, Биляна Добрева, както и на страхотните млади рок музиканти от „The last moment” и “Fusion”.
В последния трети неделен ден акцентът на празника ни се премести върху вкусовите качества на черешата, а гостите на „Празник на черешата“ имаха възможността да се насладят на кулинарното изложение „Череши в кухнята“ и богатата фолклорна програма с участието на местни и гостуващи формации и изпълнители.
Неизменна част от празника бяха и занимателни черешови арт-ателиета и работилници, които зарадваха малчуганите, благодарение на всички аниматори - артисти, педагози и специалисти от социалните центрове, читалища, езикови и творчески школи от града, които се включиха в празника.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама