Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Димчо Димчев депутат от ПП „Възраждане” в Кюстендил: Водородната технология е добра и алтернативна, но е скъпа
  Категория: Новини     15:59 - 1/July/2024

Общинският съветник от Възраждане – Цветомира Маринов е отправила запитване още  обсъждането на първата комисия по отношение на водоизточника, от който ще се използва вода. „Тогава ми беше обяснено, че ще се „бият“ сонди, за да се черпи индустриална вода”поясни тя.

Димчо Димчев припомни,че едно от важните неща, които ги е интересувало и в предния парламент е липсата на депо за отпадъци в област Кюстендил.

 

Три дни след като в  Общински съвет Кюстендил общинските съветници дадоха съгласие Община Кюстендил да участва в проект „Загора-устойчив водороден регион „ЗАХИР” в партнъорство с общините Стара Загора и Казанлък на пресконференция депутатът Димчо Димчев от ПП %Възраждане” и председателя общинската структура на  ПП „Възраждане“ – Кюстендил,Цветомира Маринова излязоха с позиция  по темата, както и представиха топ приоритетите на възрожденци за Кюстендил, предаде репортер на „Кубер прес”.

Според  Димчо Димчев водорода има и позитиви и негативи,много учени в света са на мнение че водорода е бъдещето енергийно решение.

„Каза се, че тук ще има експериментален модел, в който ще се произвежда 400 кг водород. За произвеждането обаче на 1 кг водород са нужни от 9 до 10 литра вода, също така и не малко количество електроенергия – 55 кв/ч. за кг водород. Това означава, че за да произвеждаме 400 кг водород дневно на нас са ни необходими 4 тона вода. Аз поне не зная за наличието на такъв голям водоизточник в Кюстендил. Тук водата се добива в момента чрез помпажна система, тоест не знаем до каква степен всичко това би било ефективно, тъй като се използва огромна ел. енергия за добави на вода. Както знаете в доста от селата има проблеми с водата, които нямат достатъчно водоснабдяване.Най-големият въпрос, който задаваме е защо се експериментира в Кюстендил, а не например по Черноморието, където морска вода може да се използва, макар и да се пречиства.
За нас е непонятно – защо Кюстендил. Виждайки и другите две места – Казанлък и Стара Загора, отговорът е един, а той е, че трябва да се усвоят средства от Фонда за справедлив преход. „ каза той.

По думите му не става въпрос за замърсяване на водата, технологията е чиста, а за това-че няма водоизточник, което ще доведе до оскъпяване.

По думите на народният представител от Възраждане, Димчо Димчев,технологията е добра и алтернативна, но е скъпа.Ако ако трябва да бъде налагана и в последствие да бъде разгърната в по-големи мащаби, излиза въпросът как би  могло да стане  при положение, че в общината нямам голям водоизточник.

Общинският съветник от Възраждане – Цветомира Маринов, уточни, че е отправила запитване още на обсъждането на първата комисия по отношение на водоизточника, от който ще се използва вода. „Тогава ми беше обяснено, че ще се „бият“ сонди, за да се черпи индустриална вода. Тоест на този етап и на тази площ, която е определена по проекта няма водоизточник. Другото, което беше обяснено е, че ще бъдат закупени сметоизвозващи автомобили и няколко буса, които ще се използват за социалните услуги в общината. На този етап обаче все още не е ясно какъв ще бъде разхода за тяхната експлоатация. Община Кюстендил вече кандидатства по този проект като казаха, че има възможност за предоговаряне. Ще входираме искане да бъдем държание в течение какво се случва по проекта, има ли изменения и какви са те. Това ще заявим писмено към общинската администрация “, каза Цветомира Маринова.

Димчо Димчев уточни-във връзка с  организирания в миналия четвъртък протест пред Община Кюстендил от гражданска организация в лицето на Владислав Лехчански, няма нищо общо с Възраждане и не е член на партията.

За пореден път Димчо Димчев потвърди,че  ПП Възраждане категорично няма да подкрепи кабинет с първия мандат на ПП ГЕРБ,ако следващия мандат бъде даден да ДПС, този мандат няма изобщо да се коментира. „Очакваме третия мандат да се предостави на нас от Възраждане”-каза още депутатът Димчо Димчев.

Димчо Димчев припомни,че едно от важните неща, които ги е интересувало и в предния парламент е липсата на депо за отпадъци в област Кюстендил.

„Знаете , че община Кюстендил е рекордьор по глоби за нерегламентирани сметища. Това е политика, която е била през последните повече от 10 години, така че имахме вече разговор с областния управител, в момента изчакваме дали ще има кабинет, защото реално всеки път аз задавам един и същи въпрос към различен човек, който „тупа топката“ и казва, че все още не е запознат с проблема. След като има кабинет, ще започнем да задаваме съответните въпроси за област Кюстендил.Конкретно за община Кюстендил освен депото за отпадъци, се говореше за бранд Кюстендил и развитие на туризма”, коментира Димчо Димчев.

Общинският председател на Възраждане – Цветомира Маринова отчете, че не са спирали да работят и да търсят контакт с хората,за да идентифицират техните проблеми,проблемите на местното население,на бизнеса и малките населени места.  „Ясно е,че това е начинание което изисква обединение от всички заинтересовани страни,обединение за нашия град,за селата и за нашия край. Ние от общинската организация на Възраждане показваме и даваме пример с макар и малки инициативи. Преди седмица завършихме една инициатива, която беше свързана с изграждането на ограда на гробищния парк в село Жабокрът. Там се включихме с доброволен труд. Миналата седмица в село Полска Скакавица изчистихме и направихме нов път до храма, който е над водопада. Ние даваме постоянно пример с инициативи, действия, с това да бъдем близо до хората, да търсим начин да им помогнем и да решим техните проблеми“, обобщи Цветомира  Маринова.

Kuber press

>

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама