Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Официално откриха Празник на черешата –Кюстендил 2024
  Категория: Общество     17:06 - 29/June/2024

В Кюстендил на площад „Велбъжд”официално беше открито 17 тото издание на Празник на черешата –2024,  събитието беше уважено  Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия,кмета на Община Кюстендил Огнян Атанасов,Областния управител  на Област Кюстендил Александър Пандурски, зам.-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов, д-р Елена Тодоровска – главен научен секретар на Селскостопанска академия – София,Димитър Велинов – председател на Общински съвет – Кюстендил, народни представители и общински съветници.

„Здравейте и от мен!!!Добре дошли в Кюстендил. Благодаря на всички гости които сте тук, на всички наши съграждани и на официалните ни гости, голяма част от тях бяха представени. Пожелавам на всички един хубав празник, весели и приятни емоции. Емоции, които да споделите с вашите приятели,за да могат те да идват в Кюстендил и да се радват заедно с нас. Бъдете здрави и се забавлявайте“.

Велбъждският епископ Исаак също поздрави гостите и присъстващите на празникът в Кюстендил.

"Голяма радост е за всички нас да бъдем събрани отново събрани и тази година тук на площада на град Кюстендил по повод Традиционния празник на черешата.Един празник, който се утвърди и е известен не само в цяла България, но и извън нейните предели. Нека Бог да благославя трудовете на всички земеделски производители, които занимават с овощарство и най-вече с отглеждане на череши. Този празник е и едно свидетелство за това, че нашият град, нашата община, нашият регион е не само богат с история, култура, духовност и традиции, но и с това, че Бог го е благословил с плодородна земя,кой не знае за сладкия плод който се ражда тук и в общината. Нека да носим в сърцето си Бога, нека да молим него и да благодарим за онова, с което ни е дарил с това богатство,нека той да благославя трудовете ни и да се  раждат добри плодове. Да се раждат добри плодове и от нашите сърца,в мир, единство и да полагаме грижи за развитието на този регион, който е благословен от Бога“, каза Негово Преосвещенство Исаак.

Зам.-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов каза на откриването на Празник на черешата:

”Приветствам всички за празникът на черешите,за поредна година това значимо събитие което се провежда за поредна година в град Кюстендил,виждам че и в днешния ден има много голям интерес към това събитие.  Надявам се нашите гости и изложители да представят много от перспективните сортове череши.Разчитаме на селскостопанската наука и рамо до рамо със земеделските производители да подкрепя и да помага развитието на сектора. Кюстендил е най-перспективната градина и най-разпознаваемия производствен регион на череши”.

Проф. д-р Елена Тодоровска – главен научен секретар на Селскостопанска академия – София от своя страна каза:

„От името на Академичното ръководство на Селскостопанска академия и лично от мое име ви поздравявам с поредното издание  на Празник на черешата-2024 в Кюстендил.

Респект към усилията за ви за съхраняване на тази страхотна традиция и нейното надграждане приз годините.Със задоволство бих искала да  отбележа, че за организацията и атмосферата на празникът важна роля изпълнява и Институтът по земеделие в Кюстендил част от структурата на Селскостопанската  академия и същевременно  основен партнъор на община Кюстендил. Научното звено десетилетия напред  чрез създаване на  богато създаване на разнообразие от сортове и иновативни и технологични  решения допринася съществено за развитието на овощарството в Кюстендил и региона. Не случайно този край е известен като Овощната градина на България“, каза проф. Тодоровска.
 

Kuber press

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама