Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
От Института по земеделие в Кюстендил представиха 85 вида сорта череши, вишна и хибриди
  Категория: Новини     13:57 - 29/June/2024

Доц. д-р Димитър Сотиров: Ситуацията в момента  ни наложи да прекъснем износът на български череши в руските републики.Залива ни внос от Гърция и от други страни,това ни притиска.За съжаление държавата не предприема нищо в защита на българския производител.

По традиция от Института по земеделие в Кюстендил на Празник на черешата представят сортове череши, тази година-бяха представени 85 вида сорта череши, вишна и хибриди, потвърди пред ”Кубер прес”,Доц. д-р Димитър Сотиров.

„Това е така защото тази  година празникът е малко по-късно,много от черешите преминаха топлото време ускори тяхното узряване.На пръв поглед човек трудно би различил отделните сортове  череши-защото повечето са във фаза на узряване.На щанда ни може да се види палитра от разнообразие на сортове череши.Хората са свикнали да различават не повече от пет, шест вида сорта най-вече тези които отглеждат в своите стопанства.Ние като Институт показваме разнообразието от сортове и такива които са различни от тези които най-често ги разпознават.Целта е  запознаване  със селекционната ни дейност при черешите, затова показваме и хибрид които по някои качества превъзхождат основните сортове .”обясни Доц. д-р Димитър Сотиров.

По думите му-българската череша е една от най-вкусните, за съжаление тя почти вече не излиза навън като родна череша.Това е така защото основния изкупвач на череши у нас е италианска фирма,може би българските череши пътуват по света като италиански.

„Ние изоставаме, в доказването че са български,нямаме износ.Ситуацията в момента  ни наложи да прекъснем износът на български череши в руските републики.Залива ни внос от Гърция и от други страни,това ни притиска.За съжаление държавата не предприема нищо в защита на българския производител.” уточни той.

Доц. д-р Димитър Сотиров коментира тазгодишната черешова кампания в кюстендилско, отбелязвайки-че черешовата реколта е сравнително добра.Кампанията е много трудна защото пунктовете за изкупуване на череши ден работят, три не отварят.Базите се изпълниха с череши от други страни.

„Хората са притиснати по отношение реализацията на продукцията.Както миналата година –причината за загниването на черешите беше дъждовното и хладно време, тази година заради топлото време голяма част от реколтата ще остане насажденията.Единствените загуби са за производителите, защото търговците взимат череши колкото могат да реализират за конкретния ден,те не са зависими от метереологичните условия. Производителя е зависим от всичко-най-вече от пазара.Прекупвачите  не дават добра цена, берачите искат по 0,80 ст.до левче,изкупната цена стартира от 1,10 до 1,20 лв.-цени които немогат да покрият разходите на производителите”, обобщи Доц. д-р Димитър Сотиров.


 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама