Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
С 23 гласа „За” съветниците в Кюстендил отмениха ротационния принцип при избор на председател
  Категория: Новини     16:43 - 27/June/2024

Санкциите за тротинетките на територията на Община Кюстендил влизат в сила от средата на месеца. За неспазване на правилата се налагат глоби в размер на 10 лв. и 50 лева за водач, който е в нарушение разпоредбите.

Без възможност за поименно гласуване ,общинските съветници в Кюстендил с 23 гласа „За”, 5 –Против и 7 Въздържали и 1 негласувал се отмениха ротационния принцип при избор на председател, от името на групата на Коалиция за България д-р Лилия Чингарска обяви,че имат политическо решение да гласуват За отпадане на ротацията, Миха Крумова каза че групата на Коалиция ГЕРБ СДС са против отпадането, против бяха и съветниците Джоана Янчева,Валери Йовев  ,Кирил Станчев, предаде репортер на „Кубер прес”.

Предложението за отпадане на ротационния принцип беше внесено от  общинския съветник д-р Юрий Хранов.Той мотивира предложението с думите:

 „Моето предложение е свързано с наблюденията ми към г-н Велинов през последните 6 месеца, че е един блестящ организатор, много добър човек и много добре води заседанията на ОбС, което не е лека работа. Затова тези качества го правят лидер между нас и респектиращ. Аз държа по всякакъв начин той да бъде постоянен председател на ОбС – Кюстендил“,

От своя страна кметът Огнян Атанасов  припомни,че през 2007година ротацията е била приета заради кюстендилската адвокатка Вася Пешев-която е била трън в очите на тогавашния кмет и за да бъде подменена е била въведена ротацията,за може тя да бъде държана в шах. ”Така беше.Аз не обичам тези способи”, уточни още кмета Атанасов.

Общинският съветник Джоана Янчева която се обяви против премахването на ротацията на председател на ОбС – Кюстендил, въпреки че предложението е направено от д-р Юрий Хранов, от същата група. „Моите най-искрени уважения към д-р Хранов, но аз също няма да подкрепя това предложение. Смятам, че е редно да имаме право на този избор, той по никакъв начин не пречи на работата на ОбС – напротив, смятам, че това би мотивирало настоящият председател, а също така и потенциални кандидати за този пост“, заяви тя.

 Кирил Станчев коментира, че никога нам да се кандидатира за председател и би си дал отвод. Дори и предхождащият кмет не си позволи да направи това нещо, въпреки че имаха мнозинство, не си позволиха да направят изменение на правилника, каза общинският съветник Кирил Станчев.

Михаела Крумова беше категорична, че този принцип действа дисциплиниращо и за кмета, и за общинския председател. „Това е шанс Общинският съвет да избере най-добрият от своя състав. Това показва, че тези 6 месеца можеш да се докажеш, че можеш да работиш. Не подценявам Димитър Велинов, просто смятаме, че този принцип трябва да остане”, категорична беше Михаела Крумова. Независимият общински съветник Йордан Тодоров призова да не превръщат ротацията в дотация,обръщайки се към председателя Димитър Велиновтой каза: „ Г-н Велинов виждам, че зад себе си има здрав лекарски гръб, но имам предложение това гласуване да е поименно, а и явно е интересно за обществеността какво ще се получи.”

 От своя страна Димитър Велинов, обяви че всички решения са явни – едните са поименни, а другите са според брой на гласове. Въпреки дебатите  предложението на д- р Хранов бешепирето с пълно мнозинство.

Отпадането на ротацията е факт ,след изменението на Правилник за изменение и допълнение на Правилник на организацията и дейността на ОбС - Кюстендил, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.
Отпадането на досега действащия ротационен e  след промяна на чл.9 от Правилник за изменение и допълнение на Правилник на организацията и дейността на ОбС - Кюстендил, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.Досега текста визираше: ”Общинския съвет избира от своя състав с тайно гласуване председател на ОБС на ротационен принцип,като мандата на председателя е 6 месеца, след изтичането на този срок се провежда нов избор за председател на ОБС”.
Предложението на Д-р Хранов е в следния смисъл: ”Общинския съвет избира от своя състав с тайно гласуване председател на ОБС”.

Уточнението – изборът е на ротационен принцип, като мандата на председателя е 6 месеца, след изтичането на този срок се провежда нов избор за председател на ОБС-липсва от новото изменение на чл.9 от Правилник за изменение и допълнение на Правилник на организацията и дейността на ОбС - Кюстендил, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.Във връзка с влизането в сила на санкциите от средата на месеца за тротинетките на територията на Община Кюстендил, кметът на община Кюстендил,Огняна Атанасов коментира темата пред общинските съветници.

„Дали сме реверанс, от другата седмица започваме да санкционираме. Вчера едно нагло същество блъсна наш служител с тротинетката си, падна, удари шамар на 74-годишен човек и полицията дойде. Говорим за 19-годишно същество“. Новоприетите правила за движението на индивидуални електрически превозни средства” каза градоначалникът.

 Лица под 14-годишна възраст нямат право да управляват индивидуално електрическо превозно средство – тротинетка, те могат да управляват ИЕПС само по велосипедната инфраструктура. Лица, навършили 16-годишна възраст могат да управляват ИЕПС по велосипедната инфраструктура и по пътищата и уличната мрежа, на които максимално разрешена скорост за движение е до 50 км/час. Максимално допустимата скорост за движение на ИЕПС на територията на Община Кюстендил е 25 км/час. Всяко ИЕПС трябва да е оборудвано с изправни: - Спирачки; - Механичен или електронен звънец, като не се използва друга звукова сигнализация; - Устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред, На водачите на индивидуални електрически превозни средство се забранява: - Да се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 км/ч., с изключение за улици с изградена велосипеднa инфраструктура; - Да се движат в зони, обозначени с пътен знак В9 велосипеди"; - Да се движи в зони, обозначени с пътен знак Г13 „Пътна лента или платно за движение само на превозни средства от редовните линии; - Да развиват скорост, по висока от 25 км/час; - Да превозват други лица; - Да превозват, теглят или тласкат предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението; - Да управляват превозното средство по площите, предназначени само за пешеходци; - Да използват мобилен телефон при управлението на индивидуалното електрическо превозно средство. Движението с индивидуално електрическо превозно средство в паркове, градини, площади, детски площадки, площи предназначени само за пешеходци е забранено. Ограничението не се прилага за пешеходци при движение чрез бутане на индивидуално електрическо превозно средство. За неспазване на правилата се налагат глоби в размер на 10 лв. и 50 лева за водач, който е в нарушение разпоредбите.

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама