Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
С фотоизложба тръгнаха инициативи посветени на 155годиниот създаването на НЧ ”Братство-1869” в Кюстендил
  Категория: Общество     9:27 - 26/June/2024

Председателя на НЧ ”Братство-1869” в Кюстендил, Иван Андонов: Надявам се читалище ”Братство-1869” в Кюстендил да продължи да радва кюстендилци, да помага на кюстендилци и за в бъдеще и всички заедно да постигаме много успехи и в нашия град да става все по-хубав, да дава знания и просвета на младото поколение което да бъде гордост за всички.

 

Председателя на НЧ ”Братство-1869” в Кюстендил,Иван Андонов във фоайето на културната институция откри фотодокументална изложба посветена на 155 години от неговото създаване, учредено от будни ентусиасти, каза по време на отриването председателя на НЧ ”Братство-1869” в Кюстендил, Иван Андонов, предаде репортер на „Кубер прес”.

„Надявам се всички ние  които работим в това читалище също да сме такива ентусиасти -защото читалището е крепило духа на кюстендилци, както през годините на създаването, така и през днешния ден –така ще продължим и за в бъдеще-добави той.

В изложбата са показани архиви и документи от вече близо 20 години събирани свързани с историята на кюстендилското читалище.Има специална витрина с по-ценни документи.

По думите на председателя на НЧ ”Братство-1869” в Кюстендил, Иван Андонов читалището е тясно свързано с обществения живота на град Кюстендил.Много сериозен проблем е разрушаването на сградата,която е започната през 1906 година и е завършена през 1907.За съжаление-добави председателя на НЧ ”Братство-1869” в Кюстендил,Иван Андонов през 1981 година е разрушена ,затова голяма част от архивите, документите, материалите,обзавеждането и оборудването е изгубено.

Сега читалището се помещава в бившата сграда на бившия Младежки дом.

„Хубаво е –че залите и кабинетите не достигат,затова се надявам с помощта на местната и държавна власт  дай Боже да вдигнем още някой друг етаж и да надминем сградата на областна администрация.Защото интересът към читалището е много голям.Запазени са и са представени снимки от цялата читалищна история,както и преподавателите които творят в днешния ден.” каза още председателя на НЧ ”Братство-1869” в Кюстендил, Иван Андонов.

Предстой на 1 юли официално да бъде организирано голямо тържество по повод 155 години от създаването на читалището в Кюстендил,до края на този месец ще бъде открита още една изложба с портрети на едни от най-активните и видни кюстендилци, които са свързани с живота на НЧ ”Братство-1869” в Кюстендил.

„Надявам се читалище ”Братство-1869” в Кюстендил да продължи да радва кюстендилци, да помага на кюстендилци и за в бъдеще и всички заедно да постигаме много успехи и в нашия град да става все по-хубав, да дава знания и просвета на младото поколение което да бъде гордост за всички”, обобщи председателя на НЧ ”Братство-1869” в Кюстендил, Иван Андонов.

Гости на откриването на изложбата бяха  областния управител на Област Кюстендил Александър Пандурски, началникът на отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил Емануела Дюлгерска, председателят на читалище "Асклепион“ Виолета Атанасова.
 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама