Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
В Кюстендил отбелязаха 130 години от рождението спасителят на българските евреи Димитър Пешев
  Категория: Общество     14:32 - 25/June/2024

„Днес отбелязваме 130 години от рождението на Небезразличния човеколюбец, съхранил състрадание и милосърдие към хората, спасителят на българските евреи Димитър Пешев.Това е и поводът всички ние да сме тук, за да изкажем своята признателност, защото именно признанието е началото на дългия път за премахване на забвението… За да помним и в бъдеще, днес открехваме вратата на историята, в която за този кюстендилец има запазено светло и достойно място!” припомнено беше пред участниците в отбелязването представители на местна и държавна властта, на еврейски организации и граждани,предаде репортер на „Кубер прес”.

”Който спасява един живот, спасява цяла Вселена” тези думи носят еврейската мъдрост, за ценността и богообразността на човека, безценната стойност на живота му. И всеки един човек следва да се стреми да изпълни това послание, особено в дни на изпитания за морала- дни на бедствия, войни и поражение; в дни на трудни избори и вземане на тежки решения. Но тези решения, в които моралът тържествува, променят хода на времето, обръщат полюсите и закономерностите, дават светлина и надежда за бъдещето на мнозина. И тогава този един единствен живот става начатък за живота на цели поколения.

Днес всички ние знаем кое е делото в живота на Димитър Пешев, издигнало го над гравитацията на времето, и с което до днес паметта му свети ярко в сърцата на хиляди българи и евреи – спасяването на повече от 48 000 живота, на цял един етнос в България.

Макар че до смъртта си през 1973 година Димитър Пешев живее в забвение, и едва след демократичните промени заслугите му биват признати в Родината, но отгласът за неговото дело е силен и категорично заявен. Пешев е значима личност в съвременната история на света, носител на правда и човеколюбие. Той е този, който не допуска печата на срама да бъде носен от българската държава и народ. Затова и днес ние, признателните поколения, заставаме спокойни и смирено прекланяме глави пред неговия лик, защото Пешев ни е завещал своя пример – какво е да бъдеш доблестен гражданин, да бъдеш хуманист.

Димитър Пешев е обявен за почетен гражданин на Израел и в негова памет е посадено дърво в Гората на праведниците в Йерусалим. Негов бюст е поставен в сградата на Съвета на Европа в Страсбург. Международната фондация „Раул Валенберг” създава медал с неговия лик. През 1973 г. Световният мемориален център на Холокоста Яд Вашем в Йерусалим присъжда на Димитър Пешев титлата „Праведник на света”. Присъдено му е най-високото българско отличие – орден „Стара планина”.
От 1997 година Димитър Пешев е носител на званието „Почетен гражданин на Кюстендил“.

Историкът доц. д-р Ангел Джонев, който разказа интересни неща свързани с живота, делото и смъртта на големия българин.

Паметникът на Димитър Пешев, е ярък символ на  почит и преклонение към Делото на живота  на Димитър Пешев.  Спасението на българските евреи от Холокоста. Моралът и ценностите, които той и всички заети с делото на Спасението завещават, са  наследството за утрешния ден.

Участниците в отбелязването сведоха чела и отдадоха заслужена почит пред паметта и делото на Димитър Пешев. Поклон!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама