Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
На територията на Община Кюстендил е обявен пожароопасния сезон, от 1 юли в региона тръгва жътвена кампания
  Категория: Общество     12:29 - 20/June/2024

Със заповед на кмета Атанасов на територията на Община Кюстендил  е обявен пожароопасния сезон за 2024година с продължителност да 31 октомври, според публикувана заповед на кмета Атанасов, предаде репортер на „Кубер прес”.

В тази връзка в сила влиза забрана за изгарянето паленето на стърнища и други растително остатъци в земеделските земи и използването на открити огнеизточници, се посочва още  заповедта.

Забранено е и паленето на отрит огън,тютюнопушенето и паркирането на МПС та в площите с посеви и на разстояние по-малко от50 м.от тях и настъпването на восъчна зрялост на житните култури до прибирането и изораването на стърнищата.

Забраняват се и ремонтните дейности по линейните обекти преминаващи през или покрай житните площи на восъчна злрялост.

Физическите и юридически лица които преминават покрай неожънати площи са длъжни да спазват правилата и нормите на пожарна безопасност.

Районната служба ПБЗН да бъде информирана преди започването на жътвата в площи над 100 дка да парцелират и осигурят пожарозащитна ивица.

Жътвената кампания на територията на Община Кюстендил, започва от1 ви юли.

Законът за опазване на земеделските земи предвижда глоби от 1 500 до 6 000 лв. за запалено стърнище, а при повторен инцидент – от 2 000 до 12 000 лв. Санкциите се налагат на ползвателите на земеделски земи, тъй като по силата на този закон те носят отговорност за изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци на земеделската земя. Те са длъжни да участват и при гасенето. 

Същите глоби са предвидени и по Закона за почвите. За паленето на стърнища е възможно да бъдат наложени санкции и по Закона за опазване на околната среда. Ако случаят бъде определен като маловажен, глобата за физически лица е от 100 до 500 лв.

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама