Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Архив- Кюстендил отбеляза Международния ден на архивиста, раздадоха грамоти на читател, дарител и приятел за 2023
  Категория: Общество     14:43 - 10/June/2024

Дарител-за 2023-Д-р Румен Манов дари на Държавен архив- Кюстендил  и своята Първа книга "Приказка за България“ с тегло 6 кг.и с 200 публикации, сега той подготвя Втора книга „Приказка за България”.

Държавен архив Кюстендил отбеляза Международния ден на архивиста, началникът на отдела Албена Георгиева припомни –че от 2007 година насам на тази дата- 10 юни архивната общност го празнува,предаде репортер на „Кубер прес”. На 10 юни 1948 година под егидата на ЮНЕСКО е създаден международния съвет на архивистите в последните години се говори за международна седмица на архивите,архивистите от Съвета са обединени от една обща тема и мото.Тази година темата е Кибер архиви тя е избрана от над 400 членове на Съвета и професионалисти архивисти.

”Темата цели да предизвика диалог по отношение на технологичния напредък който навлиза и оказва влияние върху архивната сфера-чрез използване силата на данните и прегръщане на новите технологии.Архивите овластяват обществата и дават възможност за взимане на информирани решения,да насърчават прозрачността и да  .съхраняват архивното наследство”, каза Албена Георгиева.

По думите й архивния сектор не само се адаптира към дигитализацията на архивите,но и се обръща към предизвикателствата и възможностите на изкуствения интелект. През 2023 година Държавен архив- Кюстендил  продължи да попълва Националния държавен фонд  със ценни документи за историята на Област Кюстендил.Архива в Кюстендил продължи да дигитализира хартиени документи.

Началникът на Държавен архив- Кюстендил Албена Георгиева отбеляза ,че новото и различно е участието в обучение –тестване и въвеждане на системи за електронно архивиране,в обучението е участвала Светлана Узунова-гл.експерт.Държавните архиви в България са готови да приемат на съхранение ценни електронни документи.

„Бих искала да поздравя с празникът колегите от моя екип,гл.експерти Александра Стойкова , Рилка Петрова, Светлана Узунова-да им благодаря за съвместната работа,надявам се и занапред да продължим да работим със същата енергия и желания.Приветствам и поздравявам с Добре дошли Д-р Николай Стоименов –директор на Дирекция „Регионален архив”-София и Петър Шейков почетен архивист на Държавен архив- Кюстендил.

Началникът на Държавен архив- Кюстендил Албена Георгиева връчи грамоти на Читател на Държавен архив- Кюстендил за 2023 година Алабина Гълабова-  разработила дипломна работа, свързана с лесовъда Йордан Митрев., на Дарител-за 2023-Д-р Румен Манов и на Приятел на Държавен архив- Кюстендил –полк.Станчев председател на Военно историческата комисия.

Дарител-за 2023-Д-р Румен Манов с колекция от документи с наименование ”Колекция Румен Манов” използва случая за да направи още дарения на Държавен Арив Кюстендил в т.ч. и  документ е оригинална щампа от 1866 година, отпечатана в Рилския манастир,както и документ от последната  през XX век в Европа публична екзекуция на атентаторите от църквата "Св. Неделя“. Румен Манов дари още  документ – прошение до Народното събрание, с което хората от Дупница искат да са Самостоятелна Губерния не искат да са към Кюстендилската.Той  дари и своята Първа книга "Приказка за България“ с тегло 6 кг.и с 200 публикации,сега подготвя Втора книга „Приказка за България”.

Празникът на ДА Кюстендил беше съпътстван от изложба –пана разказващи с фотоси дейността на архивистите в Кюстендил през 2023година.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама