Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Зам.директорът на Института по земеделие в Кюстендил, Димитър Сотиров: Пунктовете за изкупуване на череши отварят със цена -1,30 лв.
  Категория: Регионални     11:28 - 6/June/2024

Според заместник-директорът  на Института по земеделие в Кюстендил-Доц. д-р Димитър Сотиров проблем ще бъде невъзможността да се реализира продукцията, липсата на берачи и преработващи предприятия.

От понеделник пунктовете за изкупуване на череши на територията на Община Кюстендил отварят с начална цена -1,30 лв.за килограм, реколтата е здрава, ранните череши бяха напукани, това каза за „Кубер прес”, заместник-директорът  на Института по земеделие в Кюстендил-Доц. д-р Димитър Сотиров.

„Проблем ще бъде невъзможността да се реализира продукцията, липсата на берачи и преработващи предприятия.Тировете от Гърция ще продължават да идват защото има договори, необходимото количество череши не могат да бъдат осигурени от местните производители.Проблем е малката печалба на производителите които се грижат за насажденията,за тях чиста печалба остава- 0,50 ст. -1,30 на пунктове, 80 ст.за берачите разликата която остава за производителите е не повече от 0,50 ст. Има берачи които на ден берат между 80 и 100 килограма, надницата е 80 лева.Малко са производителите които си позволяват да вкарват от други места берачи, като в Дворище например.” обясни заместник-директорът  на Института по земеделие в Кюстендил-Доц. д-р Димитър Сотиров.

По думите му възможно е изкупната цена на черешите да падне, прогнозата е, че кампанията ще приключи преди края на юни, оптимистичните очаквания са около 30% от черешите да останат не прибрани. Миналата година цели градини  с черешови масиви са останали не прибрани.

Заместник-директорът  на Института по земеделие в Кюстендил-Доц. д-р Димитър Сотиров коментира т.нар. черешов туризъм, обявен за втора година "Набери си сам".Според него този туризъм не може да стартира,защото в кюстендилско почти всички си имат череши, за да дойдат от други места да си берат череши с транспорта ще излиза по –скъпо отколкото да си купят. В София килограм череши е 3,00 лева в Кюстендил-между 4 и 5 лева.

Kuber press

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама