Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
На прага на черешова камапния 2024 от Д „ИТ“ Кюстендил обявиха: Еднодневните договори не лишават работещите от право на социално подпомагане
  Категория: Новини     15:25 - 31/May/2024

От началото на годината ДИТ Кюстендил е представила общо 446 броя образци на еднодневни трудови договори от тях над 400 са за отглеждане и бране на череши.       Във връзка със старта на кампанията по бране на череши Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Кюстендил (ДИТ Кюстендил) напомня на работещите, че договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, т.нар. еднодневни договори, не ги лишават от правото им на социално подпомагане. Не се спират и обезщетенията за безработица, се съобщава в прессъобщение до медиите от Д „ИТ“ Кюстендил,предаде репортер на „Кубер прес”. Така работниците имат възможност да работят легално срещу трудов договор, който защитава трудовите и осигурителните им права, като едновременно с това получават допълнителен доход от труд заедно със социалните помощи и обезщетения.

         От Инспекцията по труда обръщат внимание на работодателите, че трябва да сключват трудови договори с наетите от тях работници. Еднодневните договори са възможностите за регистрираните земеделски стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн, да наемат законосъобразно работна ръка по облекчена процедура. Тези договори се предоставят на работниците в началото на работния ден, за който са сключени, и не се регистрират в НАП. Земеделските стопани нямат задължение да издават заповеди за прекратяването им и да оформят трудови книжки.

От началото на годината ДИТ Кюстендил е представила общо 446 броя образци на еднодневни трудови договори от тях над 400 са за отглеждане и бране на череши.

Еднодневните трудови договори се предоставят след предварително заплатени осигурителни вноски за здраве, пенсия и професионална болест и трудова злополука в размера, който е за сметка на работодателя. С цел да облекчи администрирането на процеса ИА ГИТ създаде онлайн система за предоставяне на образците им. Чрез нея земеделските стопани могат да получат образците по всяко време, дори в извънработното.

Софтуерът позволява автоматично генериране на данните на лицата, които веднъж вече са наемани от даден производител. Той разполага и с калкулатор, който автоматично изчислява в разписката към договора дължимите за сметка на наетото лице данъци и осигуровки и чистата сума, която трябва да му бъде изплатена. Калкулатор изчислява и броя образци на договори, които земеделският стопанин може да получи срещу заплатената за осигуровки сума за съответния месец.

В сайта на ИА „Главна инспекция по труда“, в рубриката „За работодатели и работещи“, подрубрика  „Трудови договори по чл. 114а от КТ“, може да бъде намерена повече информация за еднодневните договори и предоставянето на образци, както и Ръководство за работа със системата https://www.gli.government.bg/bg/taxonomy/list/401

Kuber press

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама