Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Дупница с изложба „Радост, тъга и надежда”
  Категория: Култура и спорт     8:22 - 18/May/2024

Като част от откриването на Майските празници на културата Дупница 2024, в малката зала на Общинска художествена галерия на ул. „Христо Ботев", беше открита изложба „Радост, тъга и надежда”-25 български илюстратори на детски книги", съобщи за „Кубер прес”, Андрей Богоев пресаташе Община Дупница.
При огромен интерес от страна на родители, деца, художници и любители на детските книги, зам.-кмета по социални дейности г-жа Валентина Караганова откри изложбата. Тя прочете поздравителен адрес от кмета на Община Дупница г - н Първан Дангов, подари цветя на организаторите и благодари за красивото събитие - премиера в националното турне на изложбата, след представянето й в 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня през м. април.
Изложбата е вдъхновена от магията на илюстрацията и нейните способности да създава светове и герои и да разказва истории на универсален език. Тя се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“, Община Дупница и ОУ „Климент Охридски“ в града. Изложбата е придружена от онлайн платформа: https://booksforkids.bg/bg
Художниците, които участват в изложбата, са Аля Маркова, Антония Мечкуева, Веселин Праматаров, Вяра Бояджиева-Кастелейн, Деница Минева-Деланд, Елица Сърбинова, Ива Сашева, Ина Христова, Калина Мухова, Катина Пеева, Кирил Златков, Лиляна Дворянова, Люба Халева, Мартин Станев, Миглена Папазова, Мила Янева-Табакова, Мира Мирославова, Пенко Гелев, Сиана Захариева, Сотир Гелев, София Попйорданова, Стела Драйс, Юлиан Табаков, Яна Казакова и Ясен Григоров.
Куратори на изложбата са Антон Стайков и Свобода Цекова. Избраните 25 съвременни български илюстратори на детски книги са от различни поколения и имат зад себе си разнообразен професионален опит. „Този подбор не е класация, не претендира за изчерпателност, а си поставя за цел да насочи вниманието на публиката и професионалистите към конкретни качества и аспекти от работата на художниците, да осветли подхода им към литературния текст, избора на техника, композиционни и наративни похвати. Чрез постиженията им да формулира това, което най-общо наричаме стил“, споделят Антон и Свобода.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама