Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Проф. д-р Димитър Сотиров: Тазгодишния проблем на черешопроизводителите в кюстендилско ще е прибирането и реализацията на продукцията
  Категория: Регионални     15:44 - 17/May/2024

По-малко от месец преди началото на тазгодишната черешова кампания на територията на Община Кюстендил зам.директорът на Институтът по земеделие в Кюстендил Проф. д-р Димитър Сотиров, прогнозира -като проблем на черешопроизводителите  прибирането и реализацията на продукцията, предаде репортер на „Кубер прес”.

Според него трудното намиране на берачи  е предпоставка за невъзможност да бъде прибрана цялата продукция, възможно е много от черешите да останат по масивите.Реализацията на продукцията също е под въпрос, защото няма кой да изкупи всичката продукция. Причината са и  ниските изкупни цени, поскъпването на препаратите за обработка на масивите.Относно изискванията да се третират черешовите насаждения с препарати одобрени от ЕС,той подчерта- че не всеки може да си ги позволи защото са по-скъпи.   

Проф. д-р Димитър Сотиров  е категоричен,че  ако няма още много валежи, защото и сега почвата е много влажна, реколтата ще е по-добра от миналата година. Анализът му сочи, че тази година повечето овощни видове прецъфтяха в много горещо време и един съществен процент от тях не можаха да се опрашат, но наличните завръзи по дърветата показват, че се очаква една добра реколта.

„Ако се случат температури от минус 1-2 градуса през следващите дни, може да има проблеми. Всички овощни  култури след прецъфтяването по време на фаза млад завръз са уязвими на отрицателни температури.  В колкото по-напреднала фаза е даден овощен вид, толкова е по-уязвим на ниските температури, така че всички видове могат да пострадат, ако се случи такъв късен пролетен мраз“,обобщи проф. д-р Сотиров.

На територията на област Кюстендил масивите с череши са 17 000 дка повечето в кюстендилско в т.ч. Драговищица, Таваличево, Горна Гращица, Коняво.

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама