Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Изложбата „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“ пристига от Болоня за Майските празници на културата в Дупница
  Категория: Регионални     8:07 - 17/May/2024

Изложбата „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“ ще открие Майските празници на културата в Дупница, съобщи за „Кубер прес”, Андрей Богоев пресаташе –Община Дупница. Селекцията от илюстрации е направена специално за 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня, който се състоя в началото на м. април, и пристига в града директно от Италия.

Дупница е първата спирка от турнето на изложбата в страната. От 17-и май до края на месеца дупничани ще могат да посетят експозицията, която ще бъде разположена в Малката зала на Общинската художествена галерия на ул. „Христо Ботев“. Изложбата ще бъде открита на 17.05. от 17:30 часа от зам.-кмета по социални дейности г-жа Валентина Караганова. На 21-ви май децата са поканени да участват в специално събитие, посветено на детските книги и илюстрации.

Изложбата е вдъхновена от магията на илюстрацията и нейните способности да създава светове и герои и да разказва истории на универсален език. Тя се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“, Община Дупница и ОУ „Климент Охридски“ в града. Изложбата е придружена от онлайн платформа: https://booksforkids.bg/bg

Художниците, които участват в изложбата, са Аля Маркова, Антония Мечкуева, Веселин Праматаров, Вяра Бояджиева-Кастелейн, Деница Минева-Деланд, Елица Сърбинова, Ива Сашева, Ина Христова, Калина Мухова, Катина Пеева, Кирил Златков, Лиляна Дворянова, Люба Халева, Мартин Станев, Миглена Папазова, Мила Янева-Табакова, Мира Мирославова, Пенко Гелев, Сиана Захариева, Сотир Гелев, София Попйорданова, Стела Драйс, Юлиан Табаков, Яна Казакова и Ясен Григоров.

Куратори на изложбата са Антон Стайков и Свобода Цекова. Избраните 25 съвременни български илюстратори на детски книги са от различни поколения и имат зад себе си разнообразен професионален опит. „Този подбор не е класация, не претендира за изчерпателност, а си поставя за цел да насочи вниманието на публиката и професионалистите към конкретни качества и аспекти от работата на художниците, да осветли подхода им към литературния текст, избора на техника, композиционни и наративни похвати. Чрез постиженията им да формулира това, което най-общо наричаме стил“, споделят Антон и Свобода.

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама