Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
В Кюстендил се проведе Кръгла маса „Реализиране на възможностите”
  Категория: Регионални     16:19 - 16/May/2024

В Кюстендил в общинска заседателна зала се проведе  Кръгла маса „Реализиране на възможностите”, на нея присъстваха кмета на Община Кюстендил.Огнян Атанасов, областният управител Александър Пандурски, синдикалисти,общински съветници  и ученици, предаде репортер на „Кубер прес”.Събитието е относно т.н.зелена сделка с акцент предстоящите съкращения в мини Бобов дол по линия на т.н.  плавен и справедлив преход към неутрална по отношение на климата икономика на българските региони.

С приветствено слово към участниците във форума се обърна кмета Атанасов.

„Здравейте и от мен,благодаря за това –че сте тук и ни давате възможност да се проведе това събитие.Радвам се,че тук са младите хора на  Кюстендил които се включват активно и имат своя гражданска позиция за зеления преход. И ние кактои те се опитваме се от дефекта да направим ефект. Голямата буря в този сектор при нас мина преди около десетина години, сега се очертава втора буря. Въпросът е да я превърнем в перфектната буря, използвайки средствата по най-правилния начин и да намалим щетите за нашия регион и да извлечем максимални ползи“, каза по време на откриването на форума кметът на Кюстендил. Целта е хората, за които се планува да останат без работа, да намерят този път своята реализация на територията на областта и в частност в община Кюстендил, а не както в предишния преход те да заминат за София или за чужбина. Изключително важно е средствата да бъдат насочени към най-правилните политики, с които хората да бъдат задържани тук – на място, а ако може да привлечем и външни хора  то това би било още по-добрия вариант“, каза кмета Атанасов.

Нашата визия е ясна и я потвърждаваме многократно. Едната ни цел е да финансираме индустриалната зона в Кюстендил, която е на 190 декара – да я направим модерна и високотехнологична“, каза по време на Кръглата маса  кмета  Атанасов.
По негова информация има инвестиционен интерес към тази зона, но трябва да се намери публично съфинансиране, за да се случи.
Между 150 и 200 човека, всички с технически компетенции, могат да бъдат наети в индустриалната зона. Има инвеститор, който обаче има нужда от грантово финансиране“, обясни той.

 

Областният управител на Област Кюстендил Александър Пандурски също поздрави участниците в Кръглата маса,като добави –че срещата дава възможност да бъдат изказани вижданията.Той припомни- че вече е проведено първото заседание на подкомитета по справедливия преход, действащ на територията на област Кюстендил,като част от участниците в него присъстват и днес .

"Европейската комисия даде много добра оценка на тази наша предварителна дейност. Защото успяхме да включим всички форуми, които изпратиха свои представители. Европейската комисия каза, че парите ги има. Те са в сметките на България. Най-важната задача в момента, поставена пред нас, е на да търсим кусури на един или друг от предложените варианти, а консенсусно да търсим възможността да реализираме различни идеи и начинания и да използваме предложения ни финансов ресурс. “, допълни областния управител Александър. Пандурски.

По думите му първата възможност е тази, свързана със санирането на сградите. "Тук е голямата възможност на двете големи общини и на община Бобов дол. Тези от тях, които бяха подготвени и не можаха да се класират по настоящата схема, да бъдат включени. Следващият момент е свързан с квалификацията и обучението,основните средства ще бъдат насочени към два контрагента ТЕЦ Бобов дол и Мини-Бобов дол,възможностите които се дават на професионалните организации като синдикатите и включените след заседанието на подкомитета ТПП,също ще се включат и ще бъдат от полза“, каза още областният управител на Кюстендил.
Модераторът на събитието – Славчо Нейков, председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт – изнесе тревожна статистика за демографията в област Кюстендил. Според данните за 3 години областта е загубила 3 – 4% от населението си.
Темата за запазване на работните места и доходите, и особено темата за демографията, е изключително важна и чувствителна“, каза Нейков.Той препоръча на местната власт да отправя конкретни и ясни послания към хората, защото централната и политическата власт в България отправя твърде разнопосочни послания, с което объркват обществото.
Той не даде конкретика за компанията, но съобщи, че става въпрос за една от най-големите компании в своя сектор и става въпрос за местен инвеститор.
Oбщината има желание да развива слънчевите панели по покривите на сградите – до 10 kW за собствени нужди на хората от града.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама