Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Организират почистване на река Драговищица до МВЕЦ в района на митнически пункт Олтоманци
  Категория: Политика     8:44 - 14/May/2024

Сдружение „Балканка” и Община Кюстендил организират почистване на река Драговищица до МВЕЦ в района на митнически пункт Олтоманци,съобщавасоциалната страница на Община Кюстендил, предаде  репортер на „Кубер прес”.
Сдружение „Балканка” всяка година организира акции в различни части от България, като основното послание, което се опитват да предадат е: „Да върнем живота в реките ...”. Основна мисия на сдружението е опазването на биологичното разнообразие в българските реки, с фокус върху опазване и възстановяване на популациите от балканската(македонската) пъстърва.
Почистването на река Драговищица има за цел и да отбележи Световния ден на мигриращите риби.
Международната общност оценява положително усилията за почистване на една от най-красивите български реки, отбелязвайки събитието като част от организация в световен мащаб и в последствие ще бъде отразено отново на сайта на организацията https://www.worldfishmigrationday.com/
Река Драговищица е в режим „Хвани и пусни“ и подържа популацията на една от най-известните и красиви мигриращи риби- балканската(македонската) пъстърва.
Накратко за организацията:
– 09:00 – Сборен пункт
Събираме се при моста в село Драговищица, общ. Кюстендил – 42.373065, 22.652287;
– 09:20 – Инструктаж на участниците;
– 09:30 – Разделяне на екипите и раздаване на чували;
– 10:00 – Начало на почистването;
– 13:30 – Чувалите трябва да се изнесат на удобно за извозване място посочено от отговорниците по пунктове.
Събраният боклук ще се извози по съгласувана с Община Кюстендил схема.
Реката ще бъде разделена предварително на пунктове, като всеки пункт ще има отговорник, който ще държи връзка с главния организатор.
„Тъй като ще чистим река, който има ботуши или гумен гащеризон да ги носи. Кепове с дълга дръжка или помощен инструмент също би бил от полза. Който няма, по брега има достатъчно боклуци.
Чувалите, ръкавиците и извозването на боклука са наша грижа, от вас искаме да дойдете, да си вземете най-доброто настроение и да свършим хубава работа за една от „перлите“ в района.
„Вземете си, ако искате сандвич и вода, защото събитието ще приключи чак в ранния следобед. Ние също ще осигурим известно количество.
Помогнете ни да популяризираме почистването. Кажете и доведете приятели, за да отпразнуваме заедно деня на мигриращите риби ,да си поговорим за реки и да съберем недобросъвестно попадналите боклуци в реката.
Имаме да чистим 20 км. река, така че всяка помощ на терен е от полза“, призовават от „Балканка“, призовават организаторите на акцията.

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама