Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Социалистите в Кюстендил с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Георги Горанов автор на „Дружна песен”, отбелязаха 1 ви май
  Категория: Политика     13:38 - 1/May/2024

След официалната част дошлите да уважат Георги Горанов сред които и областния председател на БСП- Кюстендил Бойко Клечков бяха поднесени цветя пред паметната плоча на родения в Кюстендил композиторът Георги Горанов.

 

По традиция социалистите в Кюстендил,отбелязаха Първи май –Международния ден на труда с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Георги Горанов автор на „Дружна песен”,председателя на ОБС на БСП Кюстендил Милчо Христов припомни-че на това паметно място в тази къща през 1882 година на 20 май се е родил Георги Димитров Йовев, по-късно преименувал се на Георги Горанов, предаде репортер на „Кубер прес”.

„Човекът –почти самоук но със силно размито чувство за музика и с желание за учене в музиката,видял на бял свят социалистическите идеи започва да расте и навлиза в тази орбита.Живял кратко само 23 години, починал от тогавашните съвременни болести туберкулозата през декември-1905 година.Георги Горанов остави в наследство на бъдещите хора на Кюстендил,голямо музикално творчество.Като основно и най-известно е това на съратникът на Димитър Благоев и един от основателите на социалистическата партия Георги Кирков с неговото стихотворение „Дружна песен”-за което Георги Горанов написа музиката.Близо век тази песен се носи по улиците и площадите,тя е химн на трудовите хора в цяла България.”,каза Милчо Христов.

По думите му Георги Горанов има над 80 произведения,сред които и „Хубава си моя горо” на Любен Каравелов.

Във връзка със 142 години от рождението на Георги Горанов зам.председателя на БСП Кюстендил и председател на младежката организация на БСП Десислава Разсолкова припомни важни дати и събития от живота  на Георги Горанов.

„Българският композитор Георги Горанов учи в Педагогическото училище в родния си град и развива своите музикални интереси под влиянието на известния чешки музикант Карел Махан, преподавател в училището. Горанов участва в самодейния хор и оркестър към училището, а по-късно става техен диригент. Започва да композира песни и малки оркестрови пиеси, хармонизира и преработва народни песни. От 1901 г. Георги Горанов е член на работническото просветно дружество „Класово съзнание“ и става диригент на неговия мъжки хор и оркестър. През 1902 г. заминава за Загреб, за да учи музика, но се завръща поради заболяване от туберкулоза. Умира едва на 23-годишна възраст в гр. Кюстендил. Композира  и оркестрови пиеси: „Освобождение“, „Станете, станете“, „Я запей ми, македонко“, „Юнак на гора думаше“, „Прощаване“, „Я развивай“, „Майски песни“. Автор е на много произведения за мандолинен оркестър и цигулка, валсове, мазурки, полки и др., музиката към „Пролетна зора“, „Виктория“, „Край Осогово“, „Овчар“, „Хубава си, моя горо“, „Пролетна нощ“, опус 7, опус 5 и други.”

След официалната част дошлите да уважат Георги Горанов сред които и областния председател на БСП- Кюстендил Бойко Клечков бяха поднесени цветя пред паметната плоча на родения в Кюстендил композиторът Георги Горанов. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама