Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
В Кюстендил гостува изложба на Зелени Балкани / Green Balkans NGO
  Категория: Култура и спорт     12:38 - 1/May/2024

В  изложбената зала на джамия “Ахмед бей” в Кюстендил гостува изложба на Зелени Балкани / Green Balkans NGO "Натура 2000 - пазИ редките видове", предаде репортер на”Кубер прес”.
Изложбата представя осем на брой макета в реални размери на защитени видове животни, изработени от Николай Тодоров – Арт Модел, сред които ловен сокол, брадат лешояд, бутилконос делфин - Афала, морска свиня/муткур - най-малкият представител на китоподобните в Черно море, и др. Те са допълват от фотоси и на други защитени видове животни и растения в различни зони в Европейската екологична мрежа „Натура 2000“ у нас.
Атракция в изложбата са няколко макета в реални размери на защитени видове животни. Сред тях е ловен сокол, който е най-едрият сокол в България, световно застрашен вид и критично застрашен за България. Може да се види в реален размер и брадат лешояд - символ на българската природозащита и изчезнал от територията на страната преди повече от 50 години. Включен в Световния червен списък на застрашените животни. Белоглавият лешояд също е показан. Той е един от четирите вида лешояди, които се срещат в Европа – едра и впечатляваща птица. Широко разпространен и многоброен в миналото, в края на миналия век, белоглавият лешояд е с едва 1–2 активни гнезда само в Източни Родопи. Благодарение на усилията на природозащитни организации, днес популацията на вида нараства.
Посетителите могат да видят макет на бутилконос делфин. Той е разпространен по цялата крайбрежна зона на Черно море, като понякога се срещат и далеч навътре в открито море. Показана е и морска свиня, най-малкият представител на китоподобните в Черно море. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама