Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Кмета Атанасов даде старт на Маратон на четенето 2024 г. в Кюстендил
  Категория: Общество     11:57 - 2/April/2024

Кметът на Община Кюстендил Огнян Атанасов даде старт на Маратон на четенето 2024 г. в Детски отдел на Регионална библиотека "Емануил Попдимитров" – Кюстендил, след него щафетата с книги и текстове поеха изпълнителите Симона Петрова - Мона, Искрата и Тино, съобщава социалната страница на Община Кюстендил, предаде репортер на „Кубер прес”.
Походът на книгите” в Кюстендил започна днес, когато отбелязваме Международния ден на детската книга и рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен.
Кметът на Кюстендил зарадва децата като прочете една от любимите си приказки на Ханс Кристиан Андерсен - „Храбрият оловен войник“. Въодушевени, с грейнали лица и широки усмивки малчуганите слушаха приказката и мечтаеха на глас да станат войници или балерини.
Важното е, че четенето не трябва да спира, то трябва да продължава през целия живот на човека, с тези думи се обърна към тях директорът на библиотеката София Пейчева.
„Началната му точка, старта е в тези години, когато вие сте на 4, 5 или 6 години. Когато станете първокласници и усвоите четенето, тогава ще станете независими, защото ще можете да си служите с информацията и знанието без посредничеството на мама, тате, кака, бате, баба или дядо. Ще се научите да четете и това едно тайнство, което владее човека през целият му живот“, каза още Пейчева.
”Походът на книгите“, ежегодната инициатива на Асоциация „Българска книга”, отново се провежда между 2 и 23 април. И тази година инициативата включва известни личности, които ще четат на деца избрани български и световни литературни произведения. Походът се осъществява под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.
Инициативата е организирана и в партньорство с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Столична община, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, ОКИ „Искър“ и Фондация „Детски книги“.
Проектът е насочен към насърчаване на четенето сред децата посредством 15-минутно четене на ден в училище, съчетано с дейности, които насърчават тяхната творческа изява и инициатива.
Всяка година в „Походът на книгите“ се включват все повече известни личности – писатели, артисти, спортисти, политици, журналисти и общественици. Един от основните партньори на инициативата, Националното сдружение на общините в Република България, се включва в нея чрез кметовете на общини из цялата страна, които ще четат на деца от техните населени места по време на Похода.
Българската библиотечно-информационна асоциация традиционно организира Маратон на четенето в библиотеките в страната.
През целия период на инициативата в Регионална библиотека ще се провеждат серия от събития, посветени за четенето.

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама