Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
От „Възраждане” искат ВиК Дупница да запази своята самостоятелност
  Категория: Регионални     15:38 - 25/March/2024

Дни преди провеждането на Общото събрание на ВИК Асоциацията на обособената територия обслужвана от „Кюстендилска вода” ЕООД  на пресконференция на ПП "Възраждане" с участието на депутатът Димчо Димчев, Методи Захаринов, Виктор Мантарков - общински съветник на "Възраждане" в Дупница и инженер на "ВиК", беше потвърдено желанието дупнишкото ВиК да излезе от водната Асоциацията,предаде репортер на  „Кубер прес”.

Депутатът Димчо Димчев припомни темата свързана с внесения законопроект  от ПП Възраждане за изменение и допълнение-Закона за водите,отдавнашния проблем с водната Асоциация несамо в Дупница но и в региона. Законодателната инициатива  дава възможност за излизане от ВИК Асоциацията и с решение на ОбС в случая Дупница.Методи Захаринов бивш кандидат кмет на Община Дупница е представил своя инициатива респективно законопроекта.

„След анализ на проблема с дупнишкото ВИК ,ОбС Дупница гласува”За” влизането на водния оператор в Асоциацията. Основните мотори това за влизането,сега декларират-че са били подлъгани с обещанието да им бъде сменен водопровода и канализацията,виждайки-че това не се случва през 2021 година съветниците в Дупница гласуват за излизането от ВИК Асоциацията.Проблемът е,че излизането може да се случи само когато всички асоциирани членове гласуват ”За”.” обясни Методи Захаринов.

Той каза още, че това което се говори в обществото-че ако всички общини не са в Асоциацията не боже да се усвояват евросредства и че община с жители  под 100 000 души не може да е воден оператор  не отговаря на истината.Според негово проучване  Чехия, Франция, Дания са с общини които имат  по-малко жители и усвояват европейски средства и в същото време са самостоятелни. И  в България също има,като във   Видин със 78 хиляди души, но има асоциация, Смолян – също, с 99 318 жители". Методи Захаринов коментира и цената на водата която трябва да бъде 2,20 -2,40 лв. Според  него община Дупница  може да управлява този водния ресурс, така както и Община Сапарева баня, която също е против ВиК Асоциацията.Доскоро цената на водата там е била 1 лева, сега е 1ь30 средствата ке бъдат използавни за амортизираната  мрежа.
  Доскоро цената на водата е била 1,00 лв. и дружеството е било на печалба сега цената е 1,30 лв./куб.м  тези средства ще бъдат вложени в амортизираната мрежа.

Виктор Мантарков - общински съветник на "Възраждане" в Дупница и инженер на "ВиК"-поясни,че хората от ВиК Дупница са пред бунт, от два месеца са без заплати искат масово да напускат.75 човека работят на минимални заплати.Борчовете на дупнишкиото ВиК са над милион, в т. ч. на енергодружеството-700 хиляди лева, НОИ за заплати над 300 000 лева, на Напоителни системи-150 000 лева. От 2011 година цената на кубик вода в Дупница е 1,37лв.след членството в Асоциацията ще стане 3,71 лв.Върви приключване на старите сметки.
 „Това се дължи на задълженията към работещите, както и към други разпределителни дружества-т.е. не могат да си плащат сметките,има запори, заведени са дела за задължения.”Кюстендилска вода”ЕООД до последно помагаха с инкасатори,за да се изчистят водомерите.На практика на 3 април ВиК Дупница става асоцииран член на Асоциацията и .”Кюстендилска вода”ЕООД ще оперира на територията на Община Дупница, все още нещата не са ясни. КЕВР не признава ВИК Дупница за оператор., обясни Виктор Мантарков - общински съветник на "Възраждане" в Дупница и инженер на "ВиК".

По думите му въпреки разделението в ОбС Дупница от Възраждане са за това дружеството да запази своята самостоятелност.

Димчо Димчев обясни,че  се изземва ролята на държавата и в бъдеще това ще транспонира с предаването на властта на социално отговорни корпорации.

„Окрупняването на ВИК Асоциациите  го приемаме като заплаха към националната сигурност, защото ВиК дружествата които се водят към фалити, за тях ще се появи външна компания която за жълти стотинки" обобщи той.

Kuber press

  

 

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама