Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
В Богослов отбелязаха Тодоровден с традиционна кушия,победител е Наско Ардалски с кобилата Мая
  Категория: Общество     14:32 - 23/March/2024

20 годишния Наско Ардалски е победителя в състезанието –надбягване с конне-кушия в Богослов, Втори е Митко Димитров,Трети –Мирослав Яворов.Кметът на кметство Богослов Румен Веселинов връчи на победителите парични награди и грамоти.

За поредна година в юстендилското село Богослов на Тодоровден беше организирано надбягване с конне-кушия, тазгодишния брой на участниците е 15, между които и две момичета Ади Ардалска и Ева Мицова, участниците в състезанието бяха посрещнати  от местният свещеник отец Петър Кудуски,който им пожела успех в състезанието, след това беше даден старта, съобщи за „Кубер прес”, Ади Ардалска участник в кушията

По традиция участниците стартираха от началото на село Богослов и финишираха в двора на черквата. Те обиколиха три пъти храма, a след това уважиха и именниците..

Награждаването на победителите се състоя в центърът на Богослов пред кметството,победител в тазгодишната кушия е 21 годишния Наско Ардалски ,Втори е Митко Димитров,Трети –Мирослав Яворов. Кметът на кметство Богослов, Румен Веселинов връчи на победителите парични награди и грамоти.

Победителя 20- годишния Наско Ардалски който участва в състезанията повече от шест години се състезава с шестгодишната кобила  Мая, в надбягването с коне участва и неговия баща 50 годишния Антон Ардалски.

„Участниците в кушията се състезаваха със собствени коне, победителя е мой братовчед,той участва за шеста година в кушията в Богослов, и двамата  сме на конете от много малки. Времето беше хубаво и това предразположи повече хора да се включат.Хубаво е-че все още има хора които организират кушията, традициите трябва да се пазят и спазват. ” обясни Ади Ардалска.Ади Ардалска участвав шест надбягвания с коне.

Гост на кушията в Богослов беше кмета Атанасов.

Най възрастния участник в кушията е на 54 години-Асен, най-малкия –Никола на година и три месеца.

В състава на участниците в кушията имаше млади хора от Богослов, Кюстендил, както и от селата, всички те обединени от любовта към конете.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

 

 

>

>

>

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама