Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
„Граждански съвет”-Кюстендил с подписка-референдум за20 годишен меморандум за неизграждане на соларни паркове и Чифте баня да остане общинска
  Категория: Новини     14:48 - 18/March/2024

От „Граждански съвет”-Кюстендил тръгва подписка за референдум с питания за 20 годишен меморандум за неизграждане на  за соларни паркове и Чифте баня да не се дава на концесия.За три месеца трябва да бъдат събрани 5000 подписа,10%от имащите право на глас.

Милена Миланова и Владислав Лехчански от регистрираното Сдружение „Граждански съвет” официално пред медии обявиха начало на събиране на подписи за референдум с два важни и стратегически да всички жители на Община Кюстендил, предаде репортер на „Кубер прес”.

Първия въпрос е относно това дали гражданите са съгласни да бъде наложен 20 годишен мораториум за изграждане на соларни паркове а плодородната кюстендилска земя в Община Кюстендил.

„Причина з това питане е Фотоволтаичния парк в село Краище –община Дупница, който може да захранва областите Кюстендил и Благоевград.изградени са вече и малки Фотоволтаични паркове.Ще бъде изграден голям Фотоволтаичния парк за което не било направено допитване до гражданите  между Селата Коняво и Дворище-а 1300 дка плодородна земя.Това което ние се опитваме да направим  е да спрем този процес,защото Кюстендил е овощната градина на България и такава трябва да остане.Плодородната земя трябва да се използва по предназначение да произвежда качествена, българска,българска, храна за населението ни,не да бъде унищожавана от Фотоволтаични паркове. Проблемът е не само изграждането и унищожението на земята а и какво се случва след изтичане срокът на панелите.След изтичане на концесията на фирмата ,боклукът остава за нашата община.Разходите по съхранението на този боклук ще е за сметка на нашите данъци.”обясни Милена Миланова от „Граждански съвет”-Кюстендил.

По думите й второто питане е дали гражданите са съгласни Чифте баня да се отдаде за 30 години на концесия.Според нея Това не трябва да става,защото Чифте баня е паметник на културата, минералната й вода трябва да е достъпна до всички граждани на общината без значение от техния стандарт на живот.Ако банята бъде отдадена на концесия вероятно ще бъда изграден СПА Център чийто цени на услуги турдно биха си позволили повечето граждани на Община Кюстендил.

„От „Граждански съвет” ще изискаме  средства от общинския бюджет, от различни проекти и други финансирания за ад може Чифте баня да бъде ремонтирана и реставрирана и да бъде с достъп до всички разбира се.Ние ще продължим с инициативите, за момента призовавам съгражданите  да се включат активно в подписката, защото за три месеца трябва да съберем 6000 подписа при необходими 5000 –защото има вероятност някои да се окажат невалидни или някоя цифра да липсва.Имаме нужда от доброволци при събирането на подписите,за да може подписите да бъдат събрани в срок.”обясни още Милена Миланова от „Граждански съвет”-Кюстендил.

Владислав Лехчански член на Граждански съвет” Кюстендил уточни, че подписи ще се събират на 10, 11 места.В Кюстендил разрешените места са събиране на подписи са пет:пред входа на поликниниката, пред Кауфланд, пред Фантастико, на площад”Велбъжд”, по селата пред магазините и кафетата където местата са частни.Той добави още, че след като подписите бъдат събрани се внасят до председателя на ОБС и кметът на Община Кюстендил ,те ги предават на служба ГРАО за проверка на подписите.Ако всичко е както трябва местния Референдум би трябвало да бъде иницииран  до 3 месеца от внасянето ве в ОБС.

„По закон трябва да съберем подписите на 10 % от имащите право на глас от последните проведени местни избори, според протокол на ОИК Кюстендил право на глас имат 51 000 човека”,поясни Владислав Лехчански.

Бившата служителка на енергодружеството Невяна Павлова  коментира,че зелената енергия изобщо не е зелена.По думите й при изграждането на Фотоволтаичния парк почвата се пръска  с пестициди.По тази причина почвата години наред неможе да бъде плодородна. При най-слабите панели със срок от пет години, после може някой да изпере парите.Тя потвърди,че в конструкцията на панелите има радиация и Не дай Боже при авария ще отрови всички. Заради отсечените по баира в района дървета ,при евентуално наводнение ще залее всички, Кюстендил е котловина.

„От Соларния парк между Коняво и Дворище общината ще печели 10 000 годишно което надка струва 8 лева и стотинки-това е абсолютна гавра.Ние не сме против инвестициите, но нека те бъдат полезни за населението и да опазват околната среда.Нека се инвестира в парници, в преработвателни фабрики с добре платени работни места.Затова кюстендилци нека не са апатични и превантивна да поставят проблемите.Референдума е единствения начин на гражданите да повлияят върху решенията на местната власт.”,обобщи Милена Миланова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

 

 

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама