Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
С минута мълчание общинските съветници от Кюстендил почетоха кончината на Патриарха
  Категория: Новини     17:38 - 14/March/2024

На сесията кмета Атанасов оттегли докладната записка относно предоставянето на финансова помощ в размер на 300 лева на Гълъбовидно дружество „Руен”.Причината е уточнение от общинския съветник Андрей Димитров, че от БАБХ има забрана да се се организират на открито изложби от птици заради птичия грип.

Заседанието на ОбС – Кюстендил, започна с едноминутно мълчание в почит към кончината на патриарх Неофит. „Той беше духовен водач на българите“, обяви председателят на ОбС- Кюстендил Димитър Велинов.

„Днес наистина е тъжен ден за цяла България, загубихме Патриархът и почетен гражданин на Кюстендил – Патриарх Неофит. Това, което искам да кажа а нашите съграждани е, че днес съм отменил спектакъла на ансамбъл „Българе“ и той ще се проведе на 22 март. Смятам, че не е етично и морално в ден, в който сме загубили почетния гражданин на Кюстендил, да има спектакли. Поради тази причина са отменени и други културни прояви, които е трябвало да се проведат днес“, коментира кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов.

Общински съветник Георги Петров в началото на заседанието на ОБС Кюстендил изрази мнение,че в почти всяка сфера има остра нужда от квалифицирана работна ръка и млади специалисти,вероятно България ще бъде принудена да внася хора и работници отвън, предаде репортер на”Кубер прес”.

„Мойта искрена надежда е,че може да внасяме работници близки до нашия бит, традиции и религия, за да не бъде посято някакво семе на противоречия в бъдеще.” поясни той.по думите му преди 4 години ковид пандемията е заварила неподготвени служителите в болницата, като е било затворено инфекциозното отделение. Според Георги Петров въпросът е да се влее сила в кюстендилската  болница, за да не се стига до затваряне на отделения или да ходим в други болници. Георги Петров добави, че тече проверка на общинските жилища който са 348, като част от тях се използват неправомерно.По думите му би могло от списъка да се извадят 6,7 жилища и да бъдат поканени български студенти по медицина или млади лекари, както и от Западните покрайнини които да влеят нови сили в МБАЛ Кюстендил.

В отговор  кметът  Атанасов каза,заяви че вече е провел разговори с ръководството на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“. „Вече има едно младо момче – лекар, който предстои да получи общинско жилище. Знаете, че аз и в предизборната си кампания акцентирах на това нещо, че е изключително важно. Това беше причината и Общинска администрация да предложи да има стипендии за лекарите. Благодаря на ОбС- Кюстендил, че гласува предложението. Предстои да уточним процедурата - дали ще правим тристранен договор с болницата и студентите за стипендиите. Тази година заварих свободни 5 жилища, част от тях вече са отдадени, надявам се да се освободят други вследствие на ревизията ,която правим на жилищата. Иначе вече имаме случай конкретно с доктор, който ще получи общинско жилище“.

Градоначалникът каза още,че миналата година държавата е дала на болницата в Кюстендил 1 количка за патоанатомия на стойност 13 хил. лв.

„За мен не е нормално и затова молбата ми е народните представители тази година да се борят за повече пари. Има три подадени предложения за капиталови разходи от страна на болницата, които са за доста по-сериозна сума то тази. Не е сериозно болница като тази, която обслужва население от 60 000 души, да се насочат 13 хил. лв. за количка за патоанатомията“, заяви още кметът.

По време на днешното заседание на местните парламентаристи председателят на ОбС- Кюстендил, Димитър Велинов обяви, че предстои да се направи Регистър на питанията на общинските съветници. „Този регистър ни задължава да го имаме, така че всички тези питания ще се подават там в 7-дневен срок преди сесията на ОбС. Разискванията по всички точки остават. Ограничението на времето за питания на общинските съветници ще бъде 30 минути, толкова ще бъде и времето за гражданите. Не повече от 6-ма души ще могат да се изказват на една сесия, респективно по 5 минути на всеки. Отговорът, който кметът дължи може да се прави както писмено, така и устно. Комисията, която ще бъде ангажирана за изработване на измененията в настоящия правилник, ще бъде предложена на следващата общинска сесия“, разясни Димитър Велинов.

На сесията бяха гласувани няколко обекта за финансиране със средства от целевата субсидия за капиталови разходи на Община Кюстендил за 2024 година по линия на  Вътрешни компенсирани промени по Бюджета на Община Кюстендил за 2024 г . 600 лева за заложени за Инвестиционен проект за „Основен ремонт на вътрешна и дворна ВиК инсталации на ДГ „Май“, в УПИ V, кв. 67, гр. Кюстендил,средствата необходими за изготвяне на проектна документация за „Основен ремонт на покрив, на общинска сграда, ул. „Търговска“ № 46“, гр. Кюстендил“  са  4 800 лева.

За проектиране и оценка за съответствието на обект „Основен ремонт на „Сграда павилионен тип“ в УПИ IV, кв. 22 по плана на с.Жабокрът ще трябва финансиране в размер на  12 000. За село Жабокрът е включен още един обект за финансиране „Проектиране и изграждане на обект "Покрита лятна сцена"  за 30 000 лева.

В списъка е включени инвестиционен проект за „Основен ремонт на покрив на здравния дом в с. Берсин“  с предвидени -6 000, за  Инвестиционен проект за „Основен ремонт на отоплителната инсталация в блок Г2 на ПМГ „Професор Емануил Иванов“, гр. Кюстендил, в УПИ III, кв. 221 гр. Кюстендил са предвидени   12 720.

На сесията кмета Атанасов оттегли докладната записка относно предоставянето на финансова помощ в размер на 300 лева на Гълъбовидно дружество „Руен”.Причината е уточнение от общинския съветник Андрей Димитров, че от БАБХ има забрана да се се организират на открито изложби от птици заради птичия грип.

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама