Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
От Възраждане –Кюстендил искат проверка на Фотоволтаичен парк в землището на Коняво и на Дворище
  Категория: Политика     20:39 - 12/March/2024

От Възраждане искат да бъдат изготвени протоколи и снимки след проверката ,които да бъдат изпратени до РИОСВ София за да се вземат под внимание при взимане на решения относно съгласуването на етапи 3 и 4.,протокола и снимките да се публикуват на сайта на общината и на нейната социална страница.

На пресконференция народния представител на ПП Възраждане Димчо Димчев и председателя на общинската организация на ПП Възраждане и общински съветник в ОБС Кюстендил Цветомира Маринова, потвърдиха позицията си  против изграждането на на Фотоволтаичен парк в землището на  Коняво  и на Дворище,който ще генерира 100 тона панела, предаде репортер на „Кубер прес”.

Припомнено беше,че на първото обсъждане са присъствали 16 човека в т.ч. служители на фирмата дала екологичната оценка, общински служители и тогавашния кандидат-кмет на Коняво Даниела Божилова.Според Цветомира Маринова участвала в това обсъждане въпросите които е задала са останали без отговор.На второто обществено осъждане по Етап 2 са присъствали около 150 човека, което говори-че в Кюстендил има активно гражданско общество,което  живо се интересува от пробелам,поясни Димчо Димчев, като обсъждането е продължило и в общинска заседателна зала.По думите му фирмата изготвила екооценката е с добри финансови възможности-показатели,за 2020 и 2021 година отчитат 1 500 000 лева.При инвестиция от такива средства никой не би искал да има рискови ситуации.Авторите на екооценката са твърдели, че земята е камениста и не е плодородна.Той каза,че там има костенурки от застрашен вид докарани от Сърбия и РСМ.Показания снимков материал от оценителите не е разпознат като част от техните землища. Цветомира Маринова уточни още,че община Кюстендил годишно ще получава 10 000 лева или 8,68 на дка. Тя цитира книжно издание Коняво в което се твърди че тези земи са били някога засадени с лози,по късно с овощни дървета. По думите й в близост се намират черешови масиви,където земята е плодородна-питането е как на стъпка от черешите земята не е плодородна.

От Възраждане са внесли питания и предложение до кмета Атанасов  с искане да бъде инициирана проверка от комисия с независими експерти  с участието на съветници от всички групи хора от засегнатите общности.Питането е затворени ли са общински пътища заради строителството на Етап 2,премахнат ли е почвения слой изградена ли е плътна ограда тип магистрала която ограничава движението на животни и дивеч? От Възраждане искат да бъдат изготвени протоколи и снимки след проверката ,които да бъдат изпратени до РИОСВ София за да се вземат под внимание при взимане на решения относно съгласуването на етапи 3 и 4.,протокола и снимките да се публикуват на сайта на общината и на нейната социална страница.

„Настояваме за обществено обсъждане в селата Коняво и Дворище на Доклада аз екооценката  заради високата обществена ангажираност.”обобщи Цветомира Маринова.

 

Kuber press

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама