Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Кюстендил се поклони пред спасителите на българските евреи
  Категория: Общество     13:44 - 9/March/2024

Днес се навършват 81 години от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи, в минута мълчание Кюстендил притихна и почете паметта на жертвите от Холокоста и делото на петимата кюстендилци, довели до спасяването на българските евреи през Втората световна война, съобщава социалната страница на Община Кюстендил, предаде репортер на „Кубер прес”.
Венци и цветя пред паметника на Димитър Пешев в центъра на града поднесоха кметът инж. Огнян Атанасов, председателят на Общински съвет Димитър Велинов, зам- кметовете Николай Дочев и Венцеслав Терзийски, областният управител инж. Александър Пандурски, зам.- областният Мария Зарева, общински съветници, граждани, представители на Кюстендилска духовна околия, политически партии, на Организация на евреите в България и нейното представителство "Шалом" в Кюстендил, граждани.
Признателните кюстендилци, се включиха в тържествено шествие от паметника на Димитър Пешев до къщата на Иван Момчилов. Там бяха положени венци и цветя на признателност на паметната плоча на Иван Момчилов.
Тържественото шествие продължи от къщата на Иван Момчилов до къща музей „Димитър Пешев”.
В Къща музей „Димитър Пешев” бе открита изложбата „Памет и плакати” на Държания културен институт при Министерство на Външните работи.
Изложбата откри Явор Койнаков, експерт към Държавен културен институт.
В критичните дни в началото на март 1943 г., когато се решава съдбата на хиляди хора, петимата кюстендилски граждани – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев, със задружните си усилия допринасят да бъде спряна депортацията на евреите от довоенните предели на Царство България.
Наградени са с най-висшето държавно отличие в Р България – орден „Стара планина” I ст. Удостоени са със званието „почетен гражданин на Кюстендил”
В Израел те са признати от мемориала Яд Вашем като „Праведници на света“ – почетно звание, което се дава на хора с нееврейски произход, рискували живота си при спасяването на евреи по времето на Холокоста.


 

 

 

 

 

 

 

 

<

 

 

Kuber press

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама