Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Кюстендилската ВМРО организация отбеляза 143 години от рождението на Тодор Александров
  Категория: Общество     14:26 - 3/March/2024

Пред паметникът на Тодор Александров в Кюстендил, кюстендилската ВМРО организация отбеляза 143 години от рождението на Войводата,бяха припомнени моменти от неговия живот и делото му, предаде репортер на „Кубер прес”.

„Тодор Александров е роден на 4 март 1881 г. в Щипската махала Ново село. Град Щип, или “българският Витлеем”, както го нарича един писател, е разположен в дълбоката котловина на Плачковица планина и е заобиколен от всякъде със стръмни ридове. Той е известен още от античността като център на древната област Пеония, която българите по-късно нарекли Пиянец. През античността Щип се наричал Астибо, византийците го нарекли Стобеа и Стипион. Той бил средище на важен кръстопът по пътя от Дунава за Адриатика. Щип е известен в древността и като родно място на древногръцкия писател Йоан Стобейски. И до днес над града стърчат останките от стара крепост на хълма Хисаря, за която легендата разказва, че била възстановена и укрепена отново от цар Самуил. Друга легенда свързва историята на хисарската крепост с Крали Марко. В околностите на Щип се намира и строената през XIV век църква “Свети Арахангел Михаил”, който вероятно щипяни са приели още от тогава за свой покровител и патрон, тъй като името Михаил е едно от най-срещаните там и до днес.

Убийството на Т. Александров нанася една огромна загуба на  националноосвободителното движение на поробените българи и въпреки че ВМРО имаше хиляди самоотвержени и готови за всякаква жертва дейци, неговото място не можа де се запълни.”

По думите на председателя на ВМРО Кюстендил Георги Петров, кюстендилската организация е призната за най-живата и дейна  страната.Седем човека –активисти на ВМРО бяха отличени и наградени с книги и грамоти връчени от Георги Петров.С минута мълчание на колене участниците в отбелязването почетоха Войводата.Бяха поднесени цветя на паметникът на Тодор Александров, след което обща снимка запечата момент от събитието.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама