Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
В Кюстендил отбелязаха 146 години от Освобождението на България от турско робство
  Категория: Общество     13:52 - 3/March/2024

Кмета Атанасов: Ден, чакан повече от 500 години! Ден, благодарение на който можем да се наречем свободни и да имаме свободен избор! Ден, в който България се е освободила от турско робство!Бъдете здрави! Радвам се, че днес в центъра на Кюстендил сме се събрали толкова много хора, да празнуваме заедно.

В деня когато в Кюстендил отбелязваме 146 години от Освобождението на България от турско робство кмета Атанасов в изявление пред медии каза: ”Какво за мен е 3-ти март? 3-ти март е знак за надежда! Ден на пролятата кръв на нашите деди за освобождението на България! Ден на Раковски, на Ботев, на Левски и на всички възрожденци, дали живота си за България! Ден, чакан повече от 500 години! Ден, благодарение на който можем да се наречем свободни и да имаме свободен избор! Ден, в който България се е освободила от турско робство! Пожелавам на всички българи, независимо къде са по света, да бъдат живи и здрави, да се гордеят, че са българи, да не се притесняват да казват, че сме били под турско робство до преди 146 години! Бъдете здрави! Радвам се, че днес в центъра на Кюстендил сме се събрали толкова много хора, да празнуваме заедно. Преди тържеството тук, бях в с. Слокощица, където също беше организирано прекрасно честване. По-късно сме поканени и в с. Ръждавица, където също ще бъде издигнат българския трибагреник. Това може само да ме радва, да ми дава сили и увереност, че вървим в правилната посока и не напразно е казано, че българите трябва да бъдем обединени! СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА! Честит празник! В тази сложна геополитическа обстановка започваме все повече да ценим думата "свобода". Всеки един от нас трябва да си направи равносметката, че благодарение на великите подвизи на нашите деди преди 146 години, благодарение на факта, че след Втората световна война, България не е взимала участие във въоражен конфликт- близо 80 години, през които не е имало война в нашата страна, Дай Боже да бъде така винаги, но всички трябва да виждаме какво се случва около нас и да си направим равносметката, че действията ни трябва да бъдат умерени, балансирани и да оценяваме факта, че сме свободен народ , имащ право на свой избор!" – категоричен е кметът на община Кюстендил  Огнян Атанасов.На Арката офиицално беше отбелязан Трети март по  повод Националния празник на Република България. Тържествата по случай 146-ата годишнина от Освобождението на страната ни се организират от Община Кюстендил, с тържествено слово, поднасяне на венци и цветя в памет на жертвите във войните за национално освобождение и празничен концерт на народната изпълнителка Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, беше изпълнена празничната програма.

Под звуците на Професионалния духов оркестър на Община Кюстендил, беше издигнат националния трибагрени.

Припомнено беше, че на 3 март България отбелязва 146 години от Освобождението си! Отново обръщаме взор към началото на свободния си път! Отново се  покланяме пред тези, които дадоха живота си, за да се отхвърлят завинаги веригите на зависимостите от други народи. Скъп за паметта на всеки българин е днешният Трети март, денят с който преди 146 години за изстрадалия български народ изгрява светлината на свободата! България възкръсва за нов живот. 

На днешния ден, благодарение на хиляди знайни и незнайни герои, е поставено началото на онази Трета България, на която историята бе отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно се преплитат интересите на великите сили.


„Тази дата е доказателството, че жертвите от Априлското въстание не са били напразни, че хилядите доброволци, загинали, сражавайки се в Руско-турската освободителна война, са дали живота си в името на нещо свято – в името на България!   


Пътят на свободата, пътят до Трети март започва от хайдушките пътеки, минава през нелегалните комитети на Левски, узрява в саможертвата, изкачва стръмните сипеи на Ботевия Вола, за да се стигне до днешната свещена дата.

 

В днешния календар между свободната и чиста република на Левски и подписването на Санстефанския мирен договор са само няколко дни. В историческото ни минало това е безкористна саможертва, героизъм на знайни и незнайни велики българи, на вяра и пролята кръв, на епична революция, на съзидание и възстановяване на българската държава, според идеалите на Ботев, Левски, Каравелов, на Захари Стоянов, на опълченците, духовниците, учителите, интелигенцията, работниците, селяните, на нас българите!  

Това е отстояване на правото да бъдеш свободен, да говориш своя език и да отстояваш своята идентичност наравно с другите народи.
 

Никой по-добре от нас не знае значението на Ботевото „Свобода или смърт юнашка!“ Никой по-добре от самите нас не разбира гръмовния вик на „българи орловци“, който се носи от Шипка и донася свободата, никой повече от нас не знае, че думите на Апостола „да бъдем равни на другите европейски народи зависи от нашите собствени усилия“ са нашето бъдеще.

Ние не се срамим, че сме българи, имаме род, история, минало, настояще и бъдеще. Ние  знаем значението на онова „Народе?!“ на Левски, защото то е част от нас, която ни кара да бъдем честни пред себе си, да отстояваме по-силно принципите си и да браним вярата си.

Днес е Денят на нашето Освобождение. Денят на свободата, но не онази от миналото, която буди сладки спомени за героични и славни времена. Днес, българи, честваме Деня на днешната си свобода, която браним и отстояваме с вяра, с чест и с мисъл за бъдните времена. Свободата не е даденост – този урок го носи всеки от нас в кръвта си, в която текат подвигът, саможертвата и мечтите на всеки наш революционер. Ние я отстояваме всеки ден, в който защитаваме своите права да живеем достойно, честно и с вяра, които предаваме на нашите деца.

Преклонението пред подвига на предците ни обаче няма стойност, ако не го съчетаваме с размисъл за бъдещето. Ако не си припомняме поуките от миналото, които ни показват силата на единството. Ако не търсим в сърцата си смисъла на наследеното национално самочувствие и непоколебимостта да се воюва за свобода и независимост.”.

Венци и цветя бяха поднесени от: Областна администрация Кюстендил;Община Кюстендил; Общински съвет Кюстендил; Архиерейско наместничество Кюстендил, от депутати, политически партии, обществени организации, училища, културни институции, читалища и граждани.

В концертната програма със свои изпълнения се представи голямата българска певица Валя Балканска и  гайдаря Петър Янев.

Честит празник и да живее България!

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама