Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Стотици мартеници в Дупница за месеца на пролетта
  Категория: Разследване     9:55 - 1/March/2024

За радост на малки и големи и в духа на Българските традиции, възпитаниците на няколко от местните читалищата се включиха в инициативата на Община Дупница за украсяването на дървета в центъра на града, по случай традиционния български празник-Баба Марта, съобщи за „Кубер прес”, Андрей Богоев пресаташе Община Дупница. Украсата беше направена с естествени материали и по начин, който не наранява дърветата.Всяко от читалищата украси отделно дърво. Поставени бяха и табели, обозначаващи името на читалището и неговия адрес. На площада ви очаква Баба Марта, която ще раздава мартенички за здраве на малки и големи.
Погалени от топлината и любовта на детските ръчички, дърветата в центъра разцъфнаха в свежи бяло-червени багри и усмихнаха гражданите, напомняйки за идващата пролет с надежда за здраве и плодородие.
Закичването с мартеница е древна българска традиция, която е символ на пролетта и обновлението. Както мнозина вярват, носенето на мартеница през март месец дарява здраве, късмет и щастие. Тази традиция е наследена от древните българи и се поддържа с голяма любов и от днешните поколения.
Червеният цвят е символ на силата, кръвта, слънцето и топлината, а бялото е символ на светлината, на новото начало и добротата.
Нито едно дърво не бе наранено от ръцете на родолюбивите Българчета.

 

 

Kuber press

 

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама