Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Кмета Атанасов:Бюджета за заплатите на зам.кметовете не е част от бюджета за възнагражденията на кметовете на кметства
  Категория: Новини     16:11 - 29/February/2024

Градоначалникът:Намерете ми 200 хил. лв. и ще вдигнем заплатите Къде бяхте като ви спряха осветлението, господа!!!Джоана Янчева: Заплатите на кметовете на кметства в Кюстендил са неприемливи на фона на минималната работна заплата.Кметът на Копиловци Мирослава Костадинова:Групата на кметовете на кметства искаме да ни бъдат преизчислени трудовите възнаграждения!Кметът на Слокощица Венера Илиева:Големите кметства нямаме претенции!

Акцент на сесията на сесията на Общински съвет Кюстендил,бяха възнагражденията на кметовете на кметстав на територията на Община Кюстендил, Общинския съветник Джоана Янчева коментира възнагражденията на кметовете на кметства,пояснявайки-че всеки човек трябва да получава достойно възнаграждение за длъжността която заема,  

„Имам предложение за ново разглеждане на заплатите на кметове на кметства от финансови специалисти.След последната сесия,предполагам-че голяма част от колегите са имали възможността да преобмислят гласа си и са съгласни,че обявените трудови възнаграждения  не са достатъчни.Това са хора с деца, внуци и сметки за плащане, фона на минималната работна заплата, заплатите на кметовете на кметства в Кюстендил са неприемливи”, мотивира предложението си тя.

Общинския съветник Йордан Тодоров предложи размерът на заплатите да не е по нисък от 1419,53 лева което не би било в ущърб на общинския бюджет.Той уточни, че не липсва законова пречка за прегласуване на заплатите, като поиска ново преразпределение.

От своя страна съветникът Кирил Станчев даде пример с кмета на Ябълково, което по брой жители е едно от големите, но заплатата на кмета е по-ниска от тази на управниците на села като Търновлаг и Ново село.

 

Кмета Атанасов в отговор за заплатите на кметовете по села, припомни-че до него   е достигнало писмо, подписано от 22-ма кметове на кметства. „Някои от тях са се подписали без да зная за какво. Инициирах среща, която се проведе в понеделник. Бяха показани няколко варианта за определяне на заплатите. Предложих им основна заплата от процента на министъра плюс половин процент на всеки 100 жители и умножено по класа прослужено време, който има човека. Какъв беше принципа досега – някои кметове на кметства взимаха по-големи заплати от техните колеги. Примерно, кметът на Жиленци беше крайно необлагодетелстван – той беше кмет на второто по големина село и 10-и по заплата. Винаги когато няма принцип, има неравноправие. Аз предлагам този принцип на равноправие, дал съм им таблицата с информация, която никога не са имали. В тях обаче не са включени гражданите на Северна Македония, защото има села с 600 граждани по постоянен адрес и други също толкова с две гражданства. Отново не се стига до консенсус заради 5 човека, сега чакам предложение от тях.”.

 „Какъв е принципа трябва да се знае. 200 000 лв. ни трябват от бюджета, за да се запази най-високата заплата, която е била преди. Кажете откъде да ги взема тия 200 хил. лв. Бих направил и друга аналогия – къде бяхте като ви спряха осветлението, господа. Бяхте ли доволни или е хубаво да си живеем на тъмно и да нямаме принципи при определянето на заплатите“, попита  кмета Атанасов кметовете на села.

И допълни: „Аз също искам да взимате по-големи заплати, но ми трябват 200 хил. лв. Кметският наместник има основна заплата 1050 лв. , а кмет на кметство с по-ниска заплата от 1105 лв. няма. Няма как да стане села с по 100 жители и такива с 1000 да взимат еднакви заплати, няма как да стане. Очаквам предложението на кметовете, което ще представим и през ОбС, но с две думи трябва да има принцип и той трябва да се спазва. Беше добре, когато се даваха парите на калпак, но това време свърши. Време е на принципите, време е на нормативните документи, категоричен беше  Атанасов. Още в началото на изявлението си той обяви, че е изпълнил още едно от обещанията си в предизборната кампания, а именно да има постоянно осветление в малките населени места на общината.

 

 

 

 

 

Kuber press
 

 

>

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама