Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Активисти на Възраждане от Кюстендил и Дупница с депутатът Димчо Димчев с мнения за бездомните кучета, ВИК Дупница
  Категория: Политика     16:30 - 27/February/2024

Активисти на Възраждане от Кюстендил и Дупница с депутатът Димчо Димчев с мнения за бездомните кучета, ВИК Дупница и почистването на речните корита,темите идват три месеца след местния вот и организираната от Областния управител Александър Пандурски работна среща с кметове, председатели - ОБС и депутати  за пробелми и търсене на решения на територията на региона, предаде репортер на „Кубер прес”.

По темата с безпризорните кучета отношение взе общинския председател на ПП Възраждане –Кюстендил и общински съветник  Цветомира Маринова,която анализирайки проблема излезе с предложения за неговото решаване. Тя припомни ,че темата с безстопанствените кучета е важна защото касае и здравето на хората ,добавяйки че страната ни е сред първенците по заболявания от кучешка тения.Като основна причина за проблема общинския съветник  Цветомира Маринова посочи безоотговорното отношение на собствениците на кучета,които допускат тяхното безконтролно размножаване  и последващото им изхвърляне на улицата.

„Необходимо е гражданите да осъзнаят своята отговорност,вземайки домашни любимци и че животните имат нужда от ежедневна грижа”, поясни тя.Според нея събирайки се на групи в глутница кучетата оказват негативно влияния върху живота на хората, както и върху облика и имиджа на града, селото, кварталите. Общинския съветник  Цветомира Маринова каза още, че друг проблем за Община Кюстендил е кучешкия туризъм ,кучета се изхвърлят не само от селата но и от други съседни градове,с мисълта-че тук има приют откъдето ще се погрижат за животните.Това води до пренатоварване на приюта и натоварване на общинския бюджет.По думите й решението на проблема е всички да се включат ,да има превенция, осъзнаване че гледането на куче е ангажираност,задължително чипиране ,противодействия на кучешкия туризъм,както й взаимодействие между ветеринари,институции и граждани.Тя призова всички въпреки това да се отнасят хуманно към бездомните животни.

Общинският съветник от "Възраждане" в Дупница Виктор Мантарков  добави,че з съжаление в Дупница проблемът с безстопанствени кучета го има със същата сила.Той акцентрира върху контрола и самосъзнанието,като апелира към по-добро отношение. Общинският съветник от "Възраждане" в Дупница Виктор Мантарков каза в Кюстендил, че в Дупница има приют където дневно минават по 45,46 четириноги и,след тяхната ваксинация, опезпаразитяване и чиипране биват пускани навън.

Дупнишкия представител на Възраждане коментира ВиК Дупница, присъединяването й към Асоциация ВИК изразявайки партийната позиция,че ВиК - Дупница трябва да остане извън областната асоциация, аргумент е и по-евтината цена на  водата. Сега момент водата в Дупница е 2,45 лева, при ВИК Асоциацията ще е3,71. Депутатът Димчо Димчев обеща от Възраждане да бъде внесено предложение за създаването на възможност за наличието на няколко оператори на една обособена територия.

"Някои хора говорят, че има европейска директива, която задължава ЕС да не работи с общини под 100 000 души. Това не е вярно, защото във Франция и Чехия има общини, които са си отделен оператор. Нека да напомним, че по Конституция всеки може да прави свободен избор", каза Димчо Димчев.

Третата тема на пресконференцията беше съврзана с почистването на речните корита, общинският съветник от "Възраждане" в Дупница Виктор Мантарков   обясни,че отговорност по тези дейности в урбанизираните територии носят кметовете в извънурбанизираните Областния управител.Подчертано беше, че  качеството на водата, с влошени и опасни показатели, особено за дупнишките селата Пиперево и Баланово.

Депутатът Димчо Димчев припомни, че със спирането на ТЕЦ Бобов дол без работа ще останат освен 2000 човека, така и други между 8000 и 9000 души от спомагателните фирми,което е ад 20% от заетостта в областта.Област Кюстендил по заплати е на предпоследно място в страната –затова е нужно да ес отварят работни места и привличане на инвеститори.

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама