Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Кюстендил с фото-документална изложба по повод 131-годишнината от рождението на Крум Кюлявков
  Категория: Общество     14:46 - 23/February/2024

В читалище „Братство 1869” откриха фото-документална изложба по повод 131-годишнината  от рождението на Крум Кюлявков – виден писател, публицист, художник и общественик, съобщиха за „Кубер прес”, от читалището в Кюстендил.

Кюлявков е роден на 24 февруари 1893 г. в град Кюстендил в семейство на бежанци от Велешко. Участва като редник в Балканската и Първата световна война, доброволец е в Македоно-одринското опълчение.

Крум Кюлявков печата стихове и хумористична проза в хумористичното списание „Смях” (1915). Сътрудничи на много вестници и списания: „Българан”, „Барабан”, „Маскарад”, „Заря”, „Работнически вестник”. Следва история на изкуството във Виена (1920-21). След завръщането си става учител по рисуване в Копривщенската гимназия.

От 1947 до 1950 е културен съветник при българското посолство в Прага. Извънреден професор и ректор на Висшия институт по изобразително изкуство „Николай Павлович” в периода 1950-53 г.

Рисува карикатури, превежда, пише стихове. Пише драми и комедии. Превежда от руски и украински езици. Пише под псевдонимите: Апис, Бай Иван, Беден жител, Васка Циганьок, Рамен, Ралин, Дубинушка, Жупел, Звънар, Камен и др. Като художник се изявява предимно с карикатури и по-малко с живопис.

Крум Кюлявков е „Заслужил деятел на културата” (1953), член на Съюза на българските писатели и носител на орден „НРБ” 1-ва степен.

От 1969 г. до 2005 г. театърът в Кюстендил носи неговото име.

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама