Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
От ПП Възраждане в Кюстендил с позиция против изграждане на фотоволтаични паркове
  Категория: Политика     16:10 - 20/February/2024

Във връзка с обявеното за 01.03.2024 година от 16.00 часа в читалище „Братство“ обществено обсъждане на доклад за екологична оценка на проект „Частично изменение на общия устройствен план на община Кюстендил и проект за подробен устройствен план – план за застрояване  с обхват поземлени имоти в землището на с. Коняво и землището на с. Дворище, община Кюстендил, на пресконференция народният представител от ПП "Възраждане“ Димчо Димчев и общинския съветник от ОБС Кюстендил Цветомира Маринова потвърдиха категоричното против изграждане на фотоволтаични паркове, според депутатът това е поредният фотоволтаичен парк който ще се изграждан на територията на община Кюстендил, предаде репортер на „Кубер прес”.

Той припомни принципна позиция на ПП Възраждане и внесеното преди около две седмици предложение за мораториум върху изграждането на фотоволтаични паркове в цялата страна, като уточни че предложението е от 2023 година месец април но в пленарна зала влиза.

Като мотиви народният представител от ПП "Възраждане“ Димчо Димчев за внесеното предложение, посочи-че в последните месеци има все повече инвестиционни намерения за изграждане на фотоволтаични паркове върху големи територии, а те биват одобрявани. В българските общини има чакащи преписки за изграждане на подобни паркове върху над 40 000 дка земя, а по-голямата част от тази земя е общинска собственост. В същото време произведената земеделска продукция на българския пазар е едва 30 процента, и че този начин на отдаване и унищожаване на земеделска земя е напълно недопустим.

„Смятам, че изграждането на фотоволтаици в общината би трябвало пряко да засяга интересите на гражданите, каза Димчев. Той припомни, че заявените идеи за развитие на общината от новото общинско ръководство са били свързани с развитието на туризма и изтъкна, че тези паркове биха направили точно обратното. Обезлюдяването на този район подтиква такъв тип инвеститори да идват, защото реално те не срещат никаква съпротива”,уточни още той. 
"Проектът, които ще се обсъжда на 1 март в читалище "Братство“ е проектиран на 4 етапа. На тази площ ще бъдат изградени повече от 1152 дка панели – в центъра на Овощната градина на България“, каза Маринова. По думите й, ако този проект се осъществи, ще се наложи да се смени имиджът и репутацията на Община Кюстендил. "От Овощна градина ще се превърне във фотоволтаична такава“, това каза общинският съветник от ПП Възраждане - Цветомира Маринова.

По думите й -за такива големи проекти и площи, които са природни ресурси, би трябвало да има референдуми и допитвания до хората, които живеят на тази територия. Това е огромна площ, която ще бъде засята с панели, в центъра на овощната градина на България. „Ако този проект се осъществи, ще се наложи да сменим имиджа на общината от овощна градина – във фотоволтаична”, каза Маринова като допълни-че не са ясни и ползите за общината от осъществяването на този проект.

Kuber press

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама