Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
С литургия, панихида, поклонение на гроба, изложба и лекции в Кюстендил отбелязаха 140 години от кончината на митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски
  Категория: Общество     17:54 - 17/February/2024

Във връзка  със 140 годишнината от кончината на митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски,Софийска смета Митрополия,  Архиерейско наместничество –Кюстендил, Община Кюстендил, РБ ”Емануил Попдимитров”, РИМ „Акад.Йорадн Иванов”, организираха отбелязването на  140 години от кончината на митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски, предаде репортер на „Кубер прес”.В храм „Свето Успение Богородично“ беше отслужена архиерейска заупокойна молитва от техни преосвещенства Велбъждският епископ Исаак  и Белоградчишкият епископ Поликарп. Присъства и духовният надзорник на Софийска епархия Негово Високопреподобие архимандрит Евтимий. На молитвата  в храма присъстваха народният представител Христо Терзийски, областният управител Александър Пандурско, зам.-кметовете на Община Кюстендил Кристиян Иванчов, Росица Плачкова и Венцеслав Терзийски.

„Спомняйки се днес и говорейки за него ние се радваме, че Бог не е забравил своя народ, изпратил му е такива като него архиереи които да го просвещават, да го пробуждат от съня в който тогава мало и голямо беше потънало. Като се успокояваше, че е добре това кой каквото има. Но той искаше не доброто, а още по-хубавото за нашия народ. Честите сме и радостни сме, че в нашата епархия имаме погребан такъв великан на духа, на благочестието, на желанието за човешки свободи на верния народ. Трябва да бъде горд Кюстендил с това, че има като основа на своето духовно житие, социално и политическо такъв бележит пример“, каза в проповедта си Белоградчишкият епископ Поликарп.

Той посочи, че винаги трябва да си спомняме за митрополит Иларион, да бъдем достойни негови чада, негови последователи. Да знаем и помним неговия идеал, да бъдем пример като него за настоящите и идващите поколения.

Последва панихида и поклонение на гроба на митрополит Иларион, който се намира в притвора на катедралния храм.

В залата на Възрожденското училище беше  представена фотодокументална изложба за живота и делото на митрополит Иларион. Директорът на Регионалната библиотека –Кюстендил София Пейчева, представи изложбата подготвена и подредена от РБ. Изложбата от фото копия, оригинални документи и фотоси е справка за живота и делото на митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски.Представени са фотокопия от неговата кореспонденция ,като някои от тях са от времето когато е пребивавал в Кюстендил перодиа-1872/1874 година.

„Това са изключително интересни източници свързани не само за живота и делата та митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски,но и за  обществения,политически, културен и религиозен живот на нашия град.В т.ч. писма на кюстендилския  кмет Манов,изпратени през 1872/1882  да митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски в които разказва как ще бъде организирано отбелязването на годишнината от Освобождението на града от турско робство,с каква процесия и с участието на кои институции.Това са изключително интересни неща и винаги когато човек се докосне до тях се казва:Да трябва да се връщаме често към историята,защото има страшно ценни източници за нашия отминал живот като градско общество.В изложбата има два оригинални ,изключително интересни документа.Единия –събрани са всички писма на митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски които е изпращал и получавал по време на пребиваването му в кюстендилския район.Документите са част от свещеническата библиотека на храм „Успение на св.Богородица”,те са предизвикателство за историци и изследователи,защото все още-бих казала-че има   неизследвани страни от делото и живота на митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски. „Оригинал е и т.н Кириакодромион от 1806 година-става въпрос за първата печатна книга на новобългарски език, която дава началото на основата на летоброенето на българската старопечатно книжовност.Оригинала е съхранен също в свещеническата бибилотека.” каза София Пейчева.

Във фотоизложбата са показани писма между които и протокол от изборът на епископ Иларион Ловчански и Кюстендилски за екзарх, и саморъчната му молба за оставка.

В изложбата може да се види  фермана за учредяването на Българската екзархия, издаден през 1870 година. Ферманът е на български и гръцки. На фототипното издание е маркиран и член 10 от фермана, където се споменава и създаването на Кюстендилската епархия. Във витрините са разположени фотокопия от кореспонденцията на митрополита. „Изключително ценни и интересни. Източници не само за неговите живот и дело, а и за обществения, политическия, религиозния и културния живот на нашия град“, уточни още  София Пейчева.

Публична лекция във връзка със 140-годишнината от кончината на Иларион митрополит Ловчански и Кюстендилски беше изнесена от директора на Регионален исторически музей - Кюстендил Валентин Дебочички. Той говори за живота и делото на Митрополита.

„Имам честа да разкажа малко повече за живота и делото на епископ Иларион Ловчански и митрополит Кюстендилски. Неговият житейски път е твърде трънлив, твърде противоречив и изпълнен с много превратности. Същевременно с това житейският път на епископ Иларион отразява в пълна степен сложността, спецификата, възходите, паденията на българската църковна борба за независима Българска църква, водена през целия деветнадесети век“, каза Валентин Дебочички.

Главен асистент д-р Светозар Ангелов от Център "Проф. Иван Дуйчев" към Софийския университет "Св. Климент Охридски" изнесе лекция за храма, в който е погребан митрополит Иларион, а именно възрожденската църква "Успение на Св. Богородица“.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама