Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Кметовете на села в кюстендилско с презентация за призовки, ПУДОС кандидатстване, превенция -пожари и харчове на средства
  Категория: Новини     15:36 - 16/February/2024

В общинска заседателна зала в Кюстендил се проведе месечното, редовно заседание на кметове на кметства и кметски наместници-Благой Везенков мл.инспектор от  РС „Пожарна безопасност и защита на населението" – Кюстендил, информира  -че от началото на година досега са имали 74 излизания,8 пожара са с материални щети ,останалите са пожари в сухи треви и храсти.

„На кметовете им направих инструктаж ,да обърнат внимание на жителите на селата ,на земеделските стопани респективно тези които отглеждат животни.Предполагаме-че пожарите може да са от тях при чистенето на пасищата за пролетта за да изкара зелева трева.Пасат животните, след това драснат клечката и си заминават, въпреки че е забранено от 2000 година паленето и изгарянето на сухи треви и стърнища.Трудно се установява кой е извършил палежа защото при пристигането на колегите на място никой няма.Ако има свидетел може да се установи. Апелирам при да се изнасят сухите треви, растителността и клоните изрязани от дърветата на определените за целта места,където минават службите извършващи почистването за да ги изнесат за съхранение или унищожаване.”обясни той.

По думите на Благой Везенков мл.инспектор от  РС „Пожарна безопасност и защита на населението" – Кюстендил,кметовете на малките населени места са хората които трябва да контролират ,да извършват превантивна дейност  ида им напомнят  за санкциите-за физически лица от 200 до 2000 лева, за юридически от 500 до 5000.

Според Благой Везенков мл.инспектор от  РС „Пожарна безопасност и защита на населението" – Кюстендил,земеделските стопани трябва да си пазят стопанисваните земи,защото ако се установи-че мястото е запалено от собственика или негов подчинен, се информира ОД”Земеделие”,и за една година се лишава от субсидии.

От 1 февруари до 15 са възникнали 34 пожара, поясни още Благой Везенков мл.инспектор от  РС „Пожарна безопасност и защита на населението" – Кюстендил.

Пресаташето на Окръжен съд Кюстендил, Влади Владимиров съобщи пред медии, че по инициатива на ОС Кюстендил и РС Кюстендил и със съдействието на Община Кюстендил, кмета Атанасов на кметовете на села гостуват зам.председателя на ОС- Кюстендил Мирослав Начев и съдия Андрей Райчев  със цел подобряване на взаимодействието.На кметовете бяха разяснени подборно како и при какви условия се връчват съобщения от съда, призовки и съдебни книжа.Представителите на съдебната власт коментираха ситуации свързани с НПК и ГПК .Със специална презентация бяха онагледени призовките и съдебните книжа, както и начинът на тяхното оформяне-със цел да отговарят на законовите изисквания.Кметовете получиха комплект материали в помощ при връчването на призовките и съобщенията, да знаят как да реагират когато лицето е намерено или не е намерено.Заради липса на съдебни институции в селата на кметовете им е вменено задължението да връчват призовки и съобщения от съда.

Кметът на Кметство Коняво Марияна Александрова каза,че по време на срещата в общината кметовете са били запознати с важни за тях неща.

„За мен специално беше много важна информацията за нотариалните заверки,връчването на съобщения и призовки-което е много отговорно.Говорихме за начина по който да се харчат гласуваните от ОБС 6000 рева за големите села и 3000 лева за малките села.  Разплащането ще става със служебен аванс, след това се представя документ за какво са изхарчени парите.Може средства да се харчат за материали, но не за строежи.” Каза кметът на Кметство Кояво-Марияна Александрова

По думите й в Коняво е заварила незаконни сметища,каквито има във всички села,въпреки че администрацията и ОП „Чистота”  са в постоянна борба да няма такива незаконни сметища.

„За мен специално хората са много недобросъвестни ,когато обаче има кой да ги контролира и да ги организира по-друг  начин да изхвърлят отпадъците нещата се получават.С част от колегите сме решили там където е почистено да поставим табелки”обобщи тя.

На кметовете беше представена възможността да кандидатстват по стартиралия  ежегоден конкурс за 2024г.ПУДОС  в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда“. Като в допустими бенефициенти са  и кметства, кметски наместничества. Средствата за проекти на кметства  са до 15 000 лв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама