Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Бившия МВР служител от Дупница Методи Захаринов пред медии поиска властите да не го екстрадират в Гърция за да може да излежи присъдата в БГ
  Категория: Политика     15:13 - 12/February/2024

Методи Захаринов: Оттук нататък борбата ни е да бъде отказана европейската заповед за арест и да  започнат процедури по приспособяване на гръцката присъда към българската.Нека съдът се произнесе според доказателствата, както се произнесе така ще бъде…Дано бъде независим.Аз го приемам.

На пресконефренция депутатът от ПП Възраждане Димчо Димчев и бившия кандидат-кмет за Община Дупница с  присъда от Гърция, Методи Захаринов обявиха  -че търсят  справедливост, и да го съдят в България, предаде репортер на „Кубер прес”.

 

Методи Захаринов е осъден за 6 години затвор от гръцките власти за притежание на фалшиви евро банкноти, които са се оказали негово притежание след продажба на автомобил.

„Желанието ни е да помогнем на един български гражданин, а именно на Методи Захаринов. Човек, който е бивш служител на МВР, човек който е изключително честен, трудолюбив, със здраво семейство и две прекрасни деца.

Той е осъден много назад във времето от гръцките власти, но м. г. по времето на местните избори, когато беше кандидат за кмет на Дупница, срещу него беше издадена Европейска заповед за арест от гръцките власти и съответно искане за неговото екстрадиране, за да може той да излежи присъдата си в Гърция.

Целта днес е не да оневиняваме или да инкриминираме Методи Захаринов, а да искаме да се спазят законите и той да излежи присъдата си в България. За пореден път българските институции абдикират от своите граждани. Имаме сигнали, че Методи Захаринов просто може да бъде пратен в Гърция, без българската страна да се бори за него, заяви на пресконференция депутатът от ПП „Възраждане“ – Кюстендил, Димчо Димчев.

Той посочи, че това не е единствен случай. Подобен е имало в Окръжен съд – Благоевград от 2022 г. , където българската страна е отказала екстрадицията и е оставила обвиняемия в пределите на нашата страна за изтърпяване на присъдата.

„Ние искаме българските съдии да се позоват на европейското право ида оставят Методи тук. Той е мъдър човек, осъзнал неправилността на своите действия и готов да поеме отговорност, но иска да излежи присъдата си тук“, заяви още Димчев.

Казуса с фалшивата валута е от  2008 г., когато при проверка на границата в чантичката на Захаринов са открити копия на евро банкноти – 9 броя. През 2014 г. от гръцките власти той получава присъда 6 години затвор. През 2018 г. срещу дупничанина е издадена Европейска заповед за арест, като през 2020 г. тя е преведа на български език и е изпратена в България. Едва през 2023 г. по време на предизборната кампания за местни избори, когато Методи Захаринов е независим кандидат за кмет на Дупница, подкрепен от „Възраждане“, той е задържан. „По време на продажба на лек автомобил една част от парите ми бяха платени в български левове, а другата в евро. Аз не зная дали тези банкноти са били истински или не“, заяви Захаринов.

Питанията на които се търсят отговори са:

Къде беше тази заповед за арест през тези 5 години, попита Методи Захаринов. Той посочва, че в началото на м.г. си е сменил личните документи. „Искам българският съд да откаже изпълнението на европейската заповед за арест и да започне нова процедура по признаване и изпълнение на съдебния акт, издаден от Гърция по две основни причини. Първата е, че българският съд ще направи процедура, по която ще може да разгледа по същество постановения съдебен акт, защото според гръцкия съд аз съм осъден за притежание на тези евро банкноти. В съдебния акт пише, че сдобиването е станало на територията на Република България, тоест гръцкия съд е постановил без териториална компетентност съдебния акт. Съгласно Закона за изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане лишаване от свобода, член 15, точка 12 се казва, че съдът може да откаже да признае и изпълни съдебен акт, когато престъплението е извършено изцяло или частично на българска територия. Втората причина е, че по време на моето задържане и разпити никога не ми беше предоставен преводач. Моят адвокат поиска цялата папка по делото и в показанията е посочено, че понеже съм офицер от армията, затова зная добре гръцки език, което е парадоксално. Второто нещо е, че баща ми е починал, а той все още е жив. Тук говорим за дискриминационни практики“, посочи Захаринов.

По негови думи по случая има направена и графологична експертиза, според която въпросната валута не става за търговска заблуда.

Срещу Европейската заповед за арест е входирана жалба в Окръжен съд – Кюстендил от защитата на Захаринов, която предстои да бъде разгледана на 19 февруари. В подкрепа на бившия кандидат за кмет на Дупница е изпратена и декларация от всички общински съветници от ОбС – Дупница, до президента Румен Радев, в която настояват той да бъде помилван и освободен от наложеното му наказание. До държавния глава е изпратена и молба за помилване, в която са се включили около 4000 души от страната.

„Оттук нататък борбата ни е да бъде отказана европейската заповед за арест и да и да започнат процедури по приспособяване на гръцката присъда към българската.Нека съдът се произнесе според доказателствата, както се произнесе така ще бъде…Дано бъде независим.Аз го приемам”, обобщи Методи Захаринов.

 

 

Kuber press

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама