Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
ПП „Възраждане” обявиха гражданско неподчинение и блокираха пътя за ГКПП Гюешево
  Категория: Политика     12:43 - 11/February/2024

На фона на триколъорите участниците в гражданското неподчинение издигаха лозунги:”Искаме да бъдем питани –Референдум в защита на българския лев”, „Суверенна България със Суверенна валута”, „Ние сме суверен,а не електорат”, „Слуги на ЕС”, „Имате решение но нямате съвест”.

Структурите на ПП „Възраждане”в Благоевград, Кюстендил, Сапарева баня, Дупница  обявиха гражданско неподчинение и блокираха пътя за ГКПП Гюешево, протеста е против въвеждането на еврото и е част от националната кампания, в него освен ленове и симпатизанти на Възраждане се включиха и депутатите  Цвета Рангелова, Димо Дренчев и Димчо Димчев, предаде репортер на „Кубер прес”. Факта, че Конституционния съд  окончателно потвърди, че референдум за запазването на лева като парична единица няма да се провежда, както искаха от „Възраждане” е причината за организирането на протестите в страната, поясни депутатът Димчо Димчев..

 

 

Пред медии Цвета Рангелова народен представител обясни, че другите средства и начини отдавна са били изчерпани.

„ През юни месец 48-то Народно събрание отхвърли по един изключително груб начин волята на българите. Над 604 000 българи да бъдат питани дали и кога да приемем еврото. Тогава „Възраждане“ изготви конституционно питане, с помощта на останали парламентарни групи, внесохме го в Конституционния съд, но в четвъртък миналата седмица Конституционният съд изпълни политическата поръчка на политическото мнозинство в Народното събрание. Знаете, че отхвърли конституционното питане на „Възраждане“. Каза на българите това, което ние чухме в Народното събрание, а именно – няма да бъдете питани, защото може да кажете нещо, което няма да се хареса на евроатлантическия ни път който са поели продажните политици – тези, които ни управляват. Нямаме друг вариант освен да покажем на всички, че това беззаконие вече трябва да спре. Политиците трябва да се научат да питат българите, за да бъдат вземани важните за тях решения. Днес за това сме тук да покажем на обществото, че продължаваме да отстояваме позициите. Законовите начини са тези и естествено, че ние не целим никаква ескалация на напрежението. Нямаме друг избор, освен спечелвайки евроизборите да продължим с нашите европартньори да даваме гласност на беззаконието, което се случва в България. Винаги съм вярвала в българския съд и в това, че защитава правото. Преди да се произнесе Конституционният съд, седмици преди това, ние имахме почти сигурна информация, че това ще бъде решението. Вие видяхте каки бяха и назначенията на последните конституционни съдии. Видно е, че мнозинството прави всичко възможно за да попълни всички регулатори и органи които трябва да взимат правилните решения, но не и правилните за обществото. Европа е на кръстопът. И сега трябва да се вземат важните решения – по кой път да поемем ние като държава. Очевидно скоро ще загубим и паричния си суверенитет и нямаме друг избор освен наистина, чрез Европарламента който е органът, който взима всички решения и ние просто като изпълнители изпълняваме, трябва да бъде променен и да се изпълни със съдържание такова, каквото да се взимат национално отговорни решения. Там трябва да бъдат изпратени хора, които могат да защитават националния интерес.

Решението на Конституционния съд не подлежи нито на обсъждане, нито на обжалване, ни ние не може да се примирим и трябва да покажем на българите, че действително за нас е важен техният глас и всичко каквото имаме като инструменти по силите си, трябва да бъде използвано. Едно от тях е и днешната ни акция. Вчера бяха проведени множество такива по други гранично-пропускателни пунктове.” Каза още тя.

„Абсолютно със сигурност ще продължим да държиме на нашата позиция Протести ще има, може би не в този вид, но със сигурност няма да се откажем. За щастие тази година предстоят и европейски избори. Моето лично мнение е, че все пак референдум има начин да бъде проведен и то по начина, по който гласува българският народ на европейските избори. Въпреки решението на Конституционния съд все пак остава един шанс и това е шансът на консервативната вълна която идва не само в България, а идва и в цяла Европа. „Възраждане“ твърдо считаме, че пътят на федерализация и подчинение на националните държави към елита в Брюксел е неправилен. Запазването на националната суверенна държава е наш дълг като граждани, това е записано и в Конституцията. Ние ще продължим да го отстояваме и в националния парламент, както и в бъдеще и в Европейския парламент. С решението си Конституционният съд да одобри инициативата на националния парламент да взима решения дали да има или да няма референдум, независимо от събрания брой подписи практически обезсмисля в бъдеще всякакво събиране на подписи. Нашето тълкуване на Закона за референдумите е, че след като са събрани над 400 000 подписа, парламентът има право само да модифицира въпроса и да насрочи датата, но не и да решава да има или не референдум. Това може той да решава, ако има 200 000 подписа. Поне за мен това беше ясно, че ще се случи. Още откакто видях доклада на Правна комисия. В този доклад влязоха само мненията „Против“. Още оттогава практически започнаха с манипулацията. Ние представляваме не само партия „Възраждане“, защото нашите гласоподаватели са да кажем 358 00, но ние представляваме 604 000 граждани на България, които със своите имена застанаха зад искането за провеждане на референдум.” категоричен е Димо Дренчев.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама