Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
В Кюстендил връчиха на Димитър Чолаков -Националната награда за живопис на името на Майстора
  Категория: Култура и спорт     19:03 - 1/February/2024

В Художествена галерия Кюстендил се състоя 12 тото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора, тазгодишния лауреат е Димитър Чолаков,статуетката беше връчена от председателя на ОБС Кюстендил Димитър Велинов, предаде репортер на „Кубер прес”.

"Изключително съм щастлив, от името на кмета на Община Кюстендил, да връча тази награда. Желая много бъдещи успехи. Радвам се, че има хора като вас. Благодаря на всички вас – художниците на Република България, че творите, че запазвате най-личното от вас във вашите картини, които предавате на нас, обикновените хора. Благодаря ви“, каза Димитър Велинов.

"През живота си съм получавал много награди, но това е най-ценната и най-голяма награда. Преди 52 години, като ученик в художествената гимназия в София, ни доведоха на откриването на тази галерия. Тогава не съм си и мислел, че ще държа тази награда. Точно преди 30 години, в тази галерия, ми връчиха наградата "Кюстендилска пролет“. Това става благодарение на моите колеги. Всички които бяха номинирани са изключително достойни и добри художници. В България има страхотни художници“, каза Чолаков.

Минути преди започването на официалната част беше  в галерията  със своя програма се представиха  участваха  цигуларката Зорница Иларионова и пианистката Евелина Казанджиева.
Водещ на церемонията беше директорът на галерията Валентин Господинов който обяви,че  се отбелязват две събития 142 години от рождението на Майстора и връчването на Голямата награда за живопис.Той цитира извадка от негов уводен текст –който е част от голямо издание книга посветена на Майстора,базирана на експозиция  -изложба за 142 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора.Книгата е от 450 страници и съдържа 400 илюстрации.

Председателя на СБХ Любен Генов представи четиримата номинирани за престижната награда,номинациите са определени от жури.Четирима автори, сред които е избран и носителят за 2023 година са  Валентин Дончевски от Стара Загора, Георги Андонов от Кюстендил, Динко Стоев, преподавател в Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров", и проф. Димитър Чолаков.

Любен Генов представи лалуреата проф.Димитър Чолаков с думите на критика Николай Бошев:

„Черната живопис и асклептизма на цветовите решения с които беше познат ,постапенно започват да отстъпват  място на колоритни хармонии –подвеждащи в посока на деликатно и премисляно съпоставяне  на нежни и пастелни тонове диминизирани  от почти графично изчерпани акценти.Вибрациите между отделните цветни петна,дълбочината на тоновете ,цветовите контрапункта подчертаващи ритъма и засилващи монолитността на платното.Чувството за жизненост на изображението направляващо движението на четката,изграждат отличителните характеристики и на новото му творчество.Не само като изолирани експерименти в полярно разположените области в изкуството, а и като в наслагване на овладян професионален опит,ерудиция и увереност в създаването на едно  богато картинно пространство .Наред с новите придобивки са събрани и другите важни особености съставляващи основата на неговата живопис .Отново преднамерено използван похват с претворяването на същностните черти на изобразявани обекти-водеща роля на съдържателния елемент за сметка на материалното наподобяване и безполезното придържане към натрупаните стойности.”.


Валентин Господинов, директор на Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ връчи паричната награда. Финансовото изражение е 9 000 лева, като от Община Кюстендил -5000 лева, от МК-3000 и от СБХ -1000 лева. Беше прочетен поздравителен адрес от името на министъра на културата.

На церемонията присъстваха Общинския съвет в Кюстендил Димитър Велинов, областният управител Александър Пандурски, зам.-кметовете на Община Кюстендил Кристиян Иванчов, Бойко Клечков и Венцеслав Терзийски, зам.-областният управител Мария Зарева – Йорданова, директорът на Регионалната библиотека София Пейчева, бившият директор на Художествената галерия в Кюстендил Михаил Калдъръмов. Преди официалната част бяха поднесени цветя на паметника на Майстора пред галерията.

След церемонията участниците в честването посетиха къщата музей "Владимир Димитров – Майстора" в село Шишковци. Там бяха поднесени венци и цветя на паметника на художника.

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

 
 

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама