Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
С концерт Музикално сдружение „Марин Големинов“ –Кюстендил изпрати 2023 година
  Категория: Култура и спорт     11:44 - 27/December/2023

След 15 години в афиша на музикалното сдружение вписаха имената си и двама кюстендилски изпълнители, които по различни причини родният им град държеше дълго встрани от своето внимание. Изключение беше /по заслуга на МС „М. Големинов“!/ клавирният концерт „Любов и музика“ на Е. Станчовска, с който през 2010 г. бяха открити майските музикални дни в Кюстендил, но оттогава изтече много вода. Време беше тези двама изпълнители да се срещнат подобаващо със своите съграждани и това стана с концерта им „Музика за Коледа“,
Весели коледни джуджеца от Театралното студио на Ани Кръстева посрещаха публиката на входа на концертната зала в Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора.
Водещи тена концерта - възпитаници на същата театрална школа, внесоха елегантност и младежки дух в събитието. Евелина Станчовска /пиано/ и Владимир Тасев / цигулка/ се представиха с програма от творби на Бетховен, Паганини, Барток и Сарасате. Евелина Станчовска в момента е преподавател по пиано в Българската музикална академия. В богатия й клавирен репертоар голямо място заема Шопен, с изпълнения на чиито популярни творби тя зарадва публиката преди официалното начало на концерта. Владимир Тасев е едно уникално в много отношения музикално и социално явление. Завършил с отличие Българската държавна консерватория, специализирал в Белгийската кралска консерватория, носител на първи награди от международни цигулкови конкурси, той е бил концерт майстор на Софийската филхармония и но Симфоничния оркестър на Националната опера. В последните години е изпълнител на свободна практика, сам организира десетки концерти в столицата и в страната, чиято организация и осъществяване финансира с лични средства.
Председателят на МС „Марин Големинов“ Райчо Христов внесе ведро коледно настроени е между двете части на концертната програма с традиционната музикална викторина, наградите в която бяха атрактивни и щедри. На финала, преди богатата фотосесия, запечатала емоциите от събитието, изпълнителите вместо традиционните букети с цветя, получиха красиви коледни венци. Изпращаме една хубава, богата на стойностни събития година – и нека си пожелаем тази, която идва, да бъде щедра и за изпълнителите, и за публиката! – пожела председателят на сдружението Райчо Христов.
Концертът на МС „М. Големинов“ „Музика за Коледа“ бе организиран със съдействието на НЧ „Асклепион1998“ благодарение на подкрепата на г-жа Виолет Вьорлер, която е член и дългогодишен приятел и на двете културни институции.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виолета Атаансова

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама