Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Кюстендил със съвместен концерт-училище „Д-р Драгутин Гостушки“- Сърбия и ДМШ -НЧ „Братство 1869“
  Категория: Култура и спорт     11:46 - 25/November/2023

В Голямата зала на читалище „Братство 1869” в Кюстендил  се проведе  голямо, културно, музикално  събитие -съвместен концерт на ученици от Музикално училище „Д-р Драгутин Гостушки“ гр. Пирот, Сърбия и талантливи изпълнители от Детската музикална школа към читалище „Братство 1869“ гр. Кюстендил, съобщи за „Кубер прес“, Роза Мирчева преподавател по цигулка в читалището в Кюстендил. Концерта е първия от бъдещи общи инициативи на база споразумение -ТГС сътрудничество. Събитието беше уважено от кметът на Община Кюстендил Огнян Атанасов, зам. кметът Кристиян Иванчов. Приветствие към участниците в проявата поднесоха кметът на Община Кюстендил Огнян Атанасов и председателя на НЧ „Братство-1869“ Кюстендил, Иван Андонов.

Училището в Пирот носи името на известния сръбски композитор и музиколог Д-р Драгутин Гостушки, възпитаниците на музикалното училището ежегодно постигат високи резултати и печелят награди от участието си н национални и международни конкурси и фестивали.Учениците участват активно в културния живот на град Пирот и показват своя талант в различни изяви -концерти конкурси, откриване на изложби представяне на книги ,училищни представления.

Читалището в Кюстендил на 1 юли 1869 година и е най-старата, културна, институция в Кюстендилски регион, дала началото на библиотеката, театъра, историческия музей в Кюстендил. Неизвестен калиграф е написал в първия устав впечатляващ девиз: “Богатството е смертно, добродетелта безмертна“.Читалището има богата и разнообразна дейност, организира Международен конкурс за Класическа китара, Международен фолклорен конкурс „Пауталия“, Международен конкурс за шлагерна песен „Пей сърце“, Национален конкурс за поезия „Бинъо Иванов“, Международна Камерна, музикална академия. Читлището е съорганизатор на фестивал „Сцени на Струма“, Международен фестивал „Велики учители“, Международен конкурс за пианисти „Виктор Мержанов“.

От страна на гостите в концертната програма се представиха възпитаници на музикалното училище в Пирот-Сърбия, с преподаватели: Миляна Атанасевиеч -пиано, Владимир Пешич-цигулка и Милан Мадич -акордеон.

От читалището в Кюстендил участие взеха ученици на преподаватели по пиано Красимира Матуска и Татяна Найденова, Роза Мирчева преподавател по цигулка, Костадин Нейков -преподавател по кларинет, Евгени Арсов преподавател по китара, Любомир Борисов преподавател по акордеон и Народен хор с дирегент Адела Харалампиева.

„На концерта бяха изпълнение предкласични и класични произведения от сръбски и български композитори, обработки на популярни народни песни. Всички изпълнения публиката  аплодира възторжено. Залата беше препълнена, интересът беше голям.“,обясни още Роза Мирчева.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press


 
 

 

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама