Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
В Кюстендил връчиха Националната награда за скулптура „Иван Лазаров“ на Крум Дамянов
  Категория: Култура и спорт     9:56 - 2/November/2023

Директорът на СБХ Любен Генов: Крум Дамянов  печели номинацията си не само за цялостен принос в областта на монументалната склуптора но и за своята сегашна активност -доказана с някои от последните негови мащабни изложби като тази в галерията в Кюстендил „Склуптора и процес“.                        На официална церемония в галерията в Кюстендил беше връчена Националната награда за скулптура „Иван Лазаров“ на Крум Дамянов, събитието съвпадна с Деня на народните будители, призът е за изложба „Скулптура и процес“, показана ХГ „Владимир Димитров – Майстора“, предаде репортер на „Кубер прес“.

Церемонията беше открита от директорът на галерията в Кюстендил Валентин Господинов с поздрав към колегите от галерията за празникът Деня на будителите.

„Така се случи че голямата награда за склуптора се приходи към този хубав празник .Деня на народните будители. Наградата е върната с доста забавяне след наградата за живопис-което се случи в Кюстендил и благодарение на Община Кюстендил ,кмета Петър Паунов. Статуса на наградата е правен доста дълго време с три заложени в него неща.“ каза Валентин Господинов.

Статуетката беше връчена от изпълняващия длъжността кмет на община Кюстендил Светослав Василев, директорът на галерията Валентин Господинов връчи условно ваучер със сръдства-5000 лева от Община Кюстендил, 3000 лева от МК и 1000 лева от СБХ.

Директорът на СБХ Любен Генов припомни по мащабните творби на Крум Дамянов, в представянето на номинираните каза-че Крум Дамянов  печели номинацията си не само за цялостен принос в областта на монументалната склуптора но и за своята сегашна активност -доказана с някои от последните негови мащабни изложби като тази в галерията в Кюстендил „Склуптора и процес“.

„При толкова внимание, подаръци и още там каквото се сетите-няма начин човек да не благодари от все сърце! Наградата идва много навреме, когато на човек му се отдалечи твърде много рождената дата като година, сещането за него става все по-рядко и това, което случва в момента между мен и вас- много благодаря!“, каза при получаването на наградата и статуeтката Крум Дамянов.
Националната награда е учредена на името на акад. Иван Лазаров (1889 – 1952) – виден български скулптор и художник, роден на 2 октомври 1889 г. в Карлово. Възпитаник на скулптора Жеко Спиридонов, Иван Лазаров специализира в Германия, след което се завръща в България.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама