Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Кюстендил с изложба „Четенето през социализма: ГДР и НРБ“
  Категория: Култура и спорт     17:58 - 31/October/2023

В читалище „Братство 1869“-Кюстендил беше открита изложбата „Четенето през социализма: ГДР и НРБ“, изложбата е своебразно пътешествие из литературата на Германската демократична република и Народна република България, съобщиха за „Кубер прес“, от читалището в Кюстендил. Тя се състои от 24 плаката с текстове, снимки и видеа. 20 плаката са посветени на четенето в Източна Германия, а 4 – на българската литература през социализма, като основните теми са: списание „Дъга“, Георги Марков и Радой Ралин, историческия роман и издателство „Народна култура“.

Всички постери имат и QR кодове, които водят към видеоинтервюта. Те са записани с участието на Христо Тодоров (той говори за Елиас Канети), проф. Пламен Дойнов (за цензурата в литературата), Димитър Димов от НБУ, Георги Господинов.

Изложбата е дело на Федералната фондация за изследване на комунистическата диктатура в Германия с автор Щефан Воле, допълнена с българската перспектива от фондация „Софийска платформа", Института за изследване на близкото минало и Нов български университет. Представя се с любезната подкрепа на фондация „Конрад Аденауер" и Посолството на Федерална република Германия в София.

Постерите са подредени в салоните на читалище „Братство 1869“ и може да бъдат разгледани до 20 ноември.

 

 

Kuber press

 

 

 

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама