Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
В Кюстендил от Дружество ”Св.св.Кирил и Методи”-отбелязаха 95 години смъртта на Мара Бунева
  Категория: Общество     13:25 - 14/January/2023

По традиция ежегодно членове на Дружество ”Св.св.Кирил и Методи”-Кюстендил почитат годишнината от смъртта на  българската героиня Мара Бунева, тази година не направихме изключение и отново се поклонихме пред нейната памет, каза пред ”Кубер прес”, Владимир Миланов председател на Дружество ”Св.св.Кирил и Методи”-Кюстендил.
Преди поднасянето на цветя пред паметникът на  Тодор Александров от сдружението влязоха с портрета на Мара Бунева в храм Успение Богородично за да запалят свещички в нейна памет.
Мара Бунева е избрана за изпълнителка на смъртната присъда на юриста на Скопската област Велимир Прелич. По негова заповед през през 1927 година на Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация, подсъдимите са подложени на жестоки изтезания - стягани на главите, чупене на ръцете и дори заравяне живи заради българското си самосъзнание. След произнасянето на тежките присъди над подсъдимите студенти в края на декември 1927 година на 13 януари 1928 година Мара Бунева разстрелва Велимир Прелич в центъра на Скопие на стария Камен мост на Вардар,след което се прострелва в гърдите си. Умира на следващия ден от раните си.
„Почитаме великата българка и героиня – Мара Бунева, защото искаме да припомним  как  е загинала за свободата на македонските българи. Защото сме българи и трябва  да бъдем патриоти и най-вече родолюбци.“ обобщи  Владимир Миланов председател на Дружество ”Св.св.Кирил и Методи”-Кюстендил.

 

 

Kuber press

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама