Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
В Пиперков чифлик с шествие от факли лумна ритуалния огън на фона на сурвакарски игри
  Категория: Общество     10:41 - 14/January/2023

Тази година празника отчита невиждан интерес към запалването на сурвакарския огън  около 300 човека присъстваха в това число жители на селата Слокощица, Ябълково, Копиловци и Граница.

На 13-ти и нощта срещу 14-ти януари 2023 година в центърът на кюстендилското село Пиперков чифлик беше ритуалния огън на фона на сурвакарски игри и прогониха злите сили през тъй наречените мръсни дни от Коледа до Водици за  да бъде посрещната новата година по Стар стил, предаде репортер на „Кубер прес“.Според организаторите Сурвакарска група -Пиперков чифлик 2013 съществената роля на вечерта пречистващата сила на огъня, за това колкото кладата е по-голяма, толкова по-далече ще избяга злото. Функцията на кукерските игри е за пречистване и ново начало настъпващо с идващата година. Начало, което да донесе здраве и плодородие, предпазване на засетите вече посеви и потомства на човека от природни бедствия и зли сили, както и да дадат по-голяма живителна сила на земята. Преобразени със своите маски и костюми, кукерите влизайки в контакт със свръх естественото, обладават нови сили, пренареждат и уравновесяват обществото и природата.Началото беше дадено с изпълненията на представители от ТВ „Партнъори“- Кюстендил и на фолклорна програма на самодейния, танцов, състав към Сурвакарска група -Пиперков чифлик 2013.

За да се включат в запалването на сурвакарския огън дойдоха и сурвакарските групи от Ябълково и Слокощица. Единствената сурвакарска група с мечки е тази в Пиперков чифлик. Празника се реализира с подкрепата на НФК по програма “Творчески стипендии”
Тази година празника отчита невиждан интерес към запалването на сурвакарския огън  около 300 човека присъстваха в това число жители на селата Слокощица, Ябълково, Копиловци и Граница.

На селския празник присъства и кметът на Пиперков чифлик Стефан Котев, на финала имаше заря и много хора около огъня за здраве и благополучие през 2023 .

 

 

 

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама