Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Министърът на иновациите и растежа посети една от най-големите шивашки фирми в Кюстендил
  Категория: Новини     15:06 - 9/January/2023

14 проекта за над 4,3 млн. лв. ще финансира МИР в Кюстендил по първата процедура за „Технологична модернизация“ от Плана за възстановяване.  По втората процедура от Плана за „ИКТ решения и киберсигурност“ от областта са подадени 62 проекта за над 1,2 млн. лв. През февруари Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност на МИР ще обяви списъка на класираните за финансиране проекти по нея. Средствата са от Плана за възстановяване-това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, по време на  посещението му на шивашко предприятие в Кюстендил, което е изпълнило успешно два европейски проекта по Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност (ОПИК) 2014 - 2020 г. -съобщиха за „Кубер прес“, от МИР.На посещението присъства и Главният директор на Главната дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност – Илияна Илиева.

Министър Пулев посочи, че то е добър пример за компания модернизирала производството си и повишила енергийната си ефективност по европрограмите за бизнеса от изминалия програмен период.

В предприятието работят близо 140 души, като то изнася продукцията си главно за германския пазар и работи съвместно с международни компании като "Hugo Boss". Фирмата е създала модерна производствена база с отлични условия за труд и почивка, която е еталон за бранша. Фирма "Витал" има два изпълнени и приключени успешно европроекта за безвъзмездна финансова помощ в размер на половин милион лева по ОПИК 2014 -2020 г.

Министърът на иновациите и растежа изтъкна, че вече са одобрени от ЕК и двете нови програми за бизнеса към МИР с общ бюджет от 5 млрд. лв. Това са новата "Конкурентоспособност" (ПКИП) за 3 млрд. лв. и новата Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация (ПНИИДИТ) с бюджет от малко над 2 млрд. лв.

„Екипът в министерството работи активно и двете програми бяха одобрени за рекордно кратки срокове, за да осигурим ресурс за българския бизнес в тези трудни времена с няколко кризи", заяви Пулев.


 

 

Kuber press

 Той подчерта, че по различни процедури през структурните фондове и Плана за възстановяване само през МИР в първата половина на 2023 г. ще бъдат стартирани мерки за над 1 млрд. лв. за българските компании.
 

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама