Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Джи-Пи не жали талони, касата праща заповеди за глоби
  Категория: Разследване     10:15 - 8/January/2008

Личните лекари не са диспечерско бюро за раздаване на направления

Доктор Соня Иванова има 1775 здравноосигурени лица, които се нейни пациенти, това съобщи за агенция ”Кубер прес” д-р Емилия Георгиева - шеф на Здравната каса в Кюстендил. Общопрактикуващият лекар работи с РЗОК и има завидна репутация и авторитет между пациенти и колеги лекари. Тя, както останалите джи-пи-та е ограничена във възможността си при нужда да насочи пациентите към консултация със специалист, а той да проведе необходимите изследвания и прегледи. Ограничен е броят на талоните на диспансерните прегледи. Когато д-р С. Иванова изчерпи лимитите за направления или трябва да лекува здравноосигурените лица, с риск да бъде глобена или да откаже безплатно лечение. Лекарката с повече от 20-годишен трудов стаж на медик, е решила да поеме риска за своя сметка, но да не лишава пациентите от правото им да бъдат прегледани, когато това се налага. Наложените лимити на направления на практика нарушават Закона за здравно осигуряване, където се гарантира свободен достъп до медицинска помощ на здравноосигурени лица. Законът забранява ограничаването по географски и административен път. Шефката на касата д-р Емилия Георгиева смята, че е много важно човек да чете задълбочено всички документи, за да няма недоразумения и неясноти.
Репортер на агенция ”Кубер прес” отиде в кабинета на д-р Соня Иванова, който се намира на втори етаж в сградата на общинската поликниника, където имаше стълкновение от чакащи пациенти. Пациентка сподели, че лично тя има нужда от повече направления за очен лекар и хирург, защото е диабетичка. Хората в общ глас се опитаха да защитят джи-пи-то си, като изразиха възмущение от глобите, налагани от касата. Възрастна жена се похвали, че докторката й дала пари да си купи лекарства в момент, когато никой не искал да й услужи със заем.
Колеги на д-р Соня Иванова са категорични, че тя е сред малцината лекари, които живеят заради професията, и на първо място с интересите на болните. При разговор с д-р Соня Иванова се разбра, че тя има притеснения от интереса на медиите към нейния случай, и се опасява, че ако материалът излезе и бъде публикуван, служители на касата веднага ще й направят "визита". По думите на Соня Иванова тя наистина редовно превишава лимита, за което на всяко тримесечие плаща солени глоби. Нейното мнение е, че касата отпуска направления не по заболявания, което е несправедливо. Тя е категорична, че ако касата не беше монополист, не би имало пречка материалът да излезе в публичното пространство. За първото тримесечие на миналата година д-р Соня Ивонова има да внася 2034 лева, това беше потвърдено от шефката на касата д-р Емилия Георгиева. За второто тримесечие дължимата сума на превишилата лимита направления д-р Иванова е 4177 лева. Очаква заповедите за следващите две тримесечия.
Д-р Емилия Георгиева каза, че пациентите възприемат джи-пи-тата като диспечерско бюро за раздаване на направления. Тя заяви, че репортерите и пациентите идват при нея, за да търсят сметка защо вторите са ощетени. Не е редно на наше ниво да коментираме дали бюджетът на касата е достатъчен, или недостатъчен – поясни д-р Георгиева. Касата се грижи за правилния разход на парите на данъкоплатеца за здравни услуги, каза още д-р Георгиева. Всеки изпълнител на медицинска помощ, когато сключва договор с касата, е наясно с условията и регулативните стандарти. Защо едни ги спазват, а други не? Тя не уточни с колко е превишен броят, но каза, че и други джи-пи-та превишават бройката. Вече има две заповеди на името на д-р Соня Иванова от 19 ноември 2007 година за това, което дължи за първото тримесечие на миналата година, и друга от 27-и същия месец, с която се дава възможност за разсрочено плащане – информира д-р Георгиева. Според нея д-р Соня Иванова е посетила дирекцията на РЗОК, за да проведат разговор. Д-р Георгиева смята, че Соня Иванова е етичен човек. Директорката на регионалната каса защити институцията, която оглавява, и поясни, че примиренческият манталитет на пациентите пречи да разберат какви права и какви задължения имат като здравноосигурени лица.
Д-р Соня Иванова ще продължи да лекува пациентите така, както го е правила досега. Негово величество пациентът е над интересите на всичко и това д-р Соня Иванова го доказва с начина, по-който работи и се отнася с пациентите си.

Лидия Велинова

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама